Sa godinama opasnija noćna vožnja

Nedavno objavljena studija otkriva da je osobi staroj preko 60 godina potrebno tri puta više svetlosti da bi uočila objekat u uslovima smanjene vodljivosti nego kada je imala 20 godina.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

17:20

Default images

Na sajtu namenjenom povećanju bezbednosti najstarijih učesnika u saobraćaju objavljena je studija koja objašnjava koliko je sa godinama teže uočiti i blagovremeno reagovati na objekte tokom noćne vožnje.

Prema rečima istraživača, iako su zenice u stanju da se blagovremeno skupe prilikom reakcije na svetlost, one nisu u stanju da se dovoljno brzo rašire kako bi omogućile optimalan vid po mraku.

Tada, ne samo da imamo poteškoće sa uočavanjem neosvetljenih objekata na putu već i sa uočavanjem reflektujuće saobraćajne signalizacije.

Vožnja u ovakvim uslovima dodatno je otežana ukoliko vozač već ima oštećenje vida, koje je veoma često u tom životnom dobu.

Na sajtu seniordriving.aaa.com možete naći veoma interesantnu alatku koja simulira opadanje osetljivosti na svetlost tokom života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: