Kako da isparkiram automobil?

Ako se zapitate tek pred polazak na posao, imaćete problem. Vozila koja nisu pokretana nekoliko dana nalaze se potpuno zavejana i ograđena snegom.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 04.02.2012.

16:17

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Isparkiravanje i vožnja ovih dana znatno su komplikovaniji od sedanja u auto i "davanja gasa". Ukoliko odlučite da odložite proveru stanja u kojem se nalazi vaš automobil za radno jutro, gotovo sigurno ćete zateći goru situaciju od one kojoj ste se nadali. Računajte da će misija spasavanja zahtevati više vremena nego što ste planirali.

Ovakav razvoj situacjie može dovesti do nerviranja zbog kašnjenja na posao, a zbog toga ćete biti nervozni, nestrpljivi i dekoncentrisani za volanom.
Korak 2: Oèistite sav sneg sa automobila
Kada je situacija ozbiljna poput ove u februaru 2012. godine, idealno bi bilo da žrtvujete pola sata svog vremena pre vožnje kako biste očistili vaš automobil od snega, ali i prostor oko vašeg automobila. Ako mislite da nemate dovoljno vremena, ustanite ranije. Za posao pripreme za vožnju potrebni su vam metlica i lopata.

Iako mnogi vozači to ne rade, veoma je važno da pre vožnje uklonite sav sneg sa vašeg automobila. Da bih pokazao da čišćenje snega nije neka dramatična operacija, za ovaj prikaz nisam izabrao neki gradski automobil. Izabrao sam najveći mogući koji sam mogao da pronađem - Mercedes Viano koji je dugačak preko 5 metara i visok oko 1,90 metara.

Rekao bih da je sebično voziti se okolo sa naslagama snega i leda na automobilu. Policija ne sankcioniše ovakvo ponašanje, pa mnogi to koriste da bi uštedeli par minuta.

Osim što će pogled iz vaše perspektive biti lošiji nego inače, što je toliko loše da ne zahteva pojašnjenje, tokom vožnje za sobom ćete ostavljati snežni trag koji će jednom ili dvojici vozača iza vas prirediti uslove kao da voze po mećavi.

Razmislite, tokom vožnje dolazi do zagrevanja kabine i do zagrevanja motora. Krov automobila i poklopac motora najveće su površine sa snegom na automobilu. Kada se te površine zagreju, gubi se veza između snega i lima. Sante, tokom vožnje, mogu otpasti sa automobila i pasti direktno na kolovoz. Nikada ne možete biti sigurni kako će vozač iza vas reagovati na otpadanje snega sa vašeg automobila u toku vožnje i da li ćete time izazvati nezgodu.

Ako naglo zakočite ispred pešaka, nagomilani sneg može poleteti pravo na njega.

Vodite računa da ne budete grubi prilikom čišćenja i da ne ogrebete farbu ili staklo. Za skidanje snega koristim metlicu koju sam kupio na pijaci, i sneg skidam prvo sa krova, prema točkovima.

Ne znam da li neko od vas voskira svoj automobil prilikom pranja, ali i ta usluga može da olakša uklanjanje snega.

Obično mi je potrebno oko deset minuta da očistim sneg sa auta, ali to je samo deo procesa.
Korak 3: Raskrèite put prema ulici
Lopatom ćete ukloniti sav sneg koji je nagomilan oko točkova vašeg automobila, ali i sa putanje kojom planirate da prođete prilikom isparkiravanja. Vodite računa da taj sneg ne bacate na trotoar tako da ometa prolaz pešacima ili komšijama koji tu žive.

Ako suvišan sneg izbacujete na kolovoz, u nadi da će ga drugi automobili "ragaziti", potrudite se da ga rasporedite po što većoj površini. Primetio sam da ljudi često ne vode računa o načinu na koji bacaju sneg na ulicu, usled čega dolazi do formiranja velikog sloja snega koji svakako ugrožava bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Ni upravljanje lopatom nije jednostavan proces, čuvajte leđa i nemojte zahvatati prevelike zalogaje snega kako biste što manje opterećivali telo.
Sa ovako oèišæenog mesta nisam imao ni najmanji problem da se isparkiram, uprkos pogonu na zadnjoj osovini. Iskoristio sam priliku da malo oèistim sneg ispred komšijine kapije, kad sam veæ bio tamo.
Kada ste utvrdili da ste ukloniil sve prepreke oko točkova i branika vašeg automobila, vreme je da pokušate da se isparkirate. Iz mog iskustva najefikasnijim se pokazala strategija nežnog i laganog komandovanja gasom i kvačilom.

Ovde se priča malo komplikuje, ali pokušajte da je ispratite. Ako ne razumete, slobodno postavite pitanje na strani komentara.

Ako bih primetio da neki točak počinje da proklizava odmah bih pritisnuo kvačilo čime bih trenutno oduzeo pogon. U tom trenutku automobil bi lagano krenuo u suprotnom smeru od onoga u kojem sam želeo da se krećem. Upravo u tom trenutku ponovo bih otpustio kvačilo i pokušao da, uz snagu malu motora, iskoristim i samu masu vozila da bih prešao preko klizave prepreke.

Ako ni ovo ne uspe, znači da nismo dobro očistili prolaz. To dalje znači - lopatu u šake. Iz mog iskustva, praktičniji je još jedan izlazak na teren od besomučnog dodavanja gasa i menjanja brzina dok stojite u mestu.

Na Vianu, koji ima automatski menjač, sličan efekat "klackanja" postigao sam samo brzim oduzimanjem i dodavanjem gasa.

Isprobao sam i automobile koji imaju elektronsku kontrolu proklizavanja. Ovaj sistem može oduzimati snagu i kočiti točkove koji proklizavaju i na taj način ostvarivati optimalno trenje između gume i snega. Dovoljno je da držite pritinsutu papučicu gasa i auto će posle nekoliko sekundi početi da se lagano kreće bez proklizavanja. Ako je sneg predubok, neće vam pomoći ni kontrola proklizavanja.

Ko ima automobil sa pogonom na svim točkovima, biće mu duplo lakše da se isparkira.

Nijedan tekst koji se bavi davanjem ovakve vrste saveta ne može biti 100% kompletan pa vas pozivam da svoja iskustva i svoja rešenja iznesete u komentarima. Ideja je da pokušamo i da pronađemo najjefikasnije i najpravilnije načine za rešenje problema.

Čitava mudrost oko isparkiravanja iz dubokog snega svodi se na to da se dobro organizujete. Znajte da je potrebno oko pola sata za to prvo, veliko isparkiravanje i da je bolje da svesno odvojite to vreme nego da i vas "iznenadi sneg".

Pročitajte i savete za saradnju sa pešacima tokom vožnje.

Pogledajte i osnovne savete za pripremu automobila i za vožnju po snegu.

Srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: