Zimsko održavanje automobila

Automobil se mora održavati u svakom periodu godine, međutim u zimskim uslovima zbog kiše, snega i leda neophodno je obratiti dodatnu pažnju na određene delove od čijeg kvaliteta zavisi i bezbednost vozača na putu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.12.2010.

09:56

Default images

U servisu “Beoauto” upozoravaju šta sve može može biti kritično na automobilu prilikom niskih temperatura. Bezbedan izlazak na saobraćajnicu nezavisno od vremenskih uslova zahteva redovnu kontrolu sistema za upravljanje i zajedno s njim prednjeg i zadnjeg trapa.

- Zbog mokrog i ledenog terena geometrija točkova umnogome utiče na ponašanje vozila, pa je s te strane značajno proveriti položaj zadnjeg i prednjeg trapa, koji ukoliko su u nepravilnom položaju mogu nagrizati gume. Stabilnosti vozila doprinose balans štangle i amortizeri, a kod novijih automobila neophodno je kontrolisati i ABS senzore jer se dešava da i najmanji kamenčić upadne u njega i zablokira čitav sistem - objašnjava Milan Ivanić, šef servisa “Beoauto”, i dodaje da su u servisu sproveli studiju koja je pokazala da se korišćenje zimskih guma isplati već nakon dve godine.

Kad smo već kod kočionog sistema, u ovom servisu predlažu vozačima da na svake dve godine menjaju kočionu tečnost pošto na njen kvalitet utiče vlaga, a da je trajnost pločica u današnje vreme znatno smanjena zbog prirode materijala od kojeg se prave.

Vlažno vreme smanjuje kvalitet celokupnog sistema za startovanje vozila, a najviše ispaštaju svećice i akumulatori, koji u zimskim uslovima rade smanjenim intenzitetom i do 20 odsto. Zbog toga je poželjno akumulator menjati na svake tri godine.

- Niske temperature mogu biti naročito kobne za starije akumulatore i to na vozilima čiji vlasnici ne voze toliko često. Savet je da i tom slučaju moraju na svaka dva dana da startuju motor kako bi se akumulator sam dopunio i obnovio svoju energiju - kaže Ivanić.

Sneg i kiša znaju često da okuju vetrobransko staklo ledom, pa mnogi pribegavaju primitivnim metodama kako bi očistili pre svega šoferku.

- Neki uklanjaju led vrućom vodom, pa se događa da im pukne staklo, dok drugi žele da uklone led metlicama i tako oštećuju staklo. U takvim situacijama najefikasnija se pokazala tečnost za čišćenje stakla.

U zimskim uslovima, ipak, nisu bitni jedino uređaji za grejanje. Tako u sistemu hlađenja značajnu ulogu igra rashladna tečnost koja na minusu sprečava smrzavanje i pucanje cevi u krajnjem bloku motora.

- Antifriz je potrebno menjati na svake četiri godine - kaže Ivanić.

Cene „sitnica” neophodnih za zimu

kočiona tečnost (0,25 litara) 480
svećica 620
grejač 600
rashladna tečnost 600 - 800
gel za gumu 300 - 400
tečnost za pranje stakla (1 litar) 100
par metlica 3.000-4.000
* cene su u dinarima; prosečne cene u beogradskim radnjama

Gel za kvake i metlice

U zimskim uslovima vozačima noćnu moru predstavlja često i sam ulazak u vozilo pošto se kvaka na vratima zaledi usled velike hladnoće. - Postoje specijalni gelovi za gumu kako na kvakama tako i na metlicama, koji sprečavaju da se uhvati led i samim tim blokiraju vrata na vozilu - objašnjavaju u servisu “Beoauto”.

Izvor - BlicOnline (Marko Tašković)

Savet za kupovinu: Odaberite opremu

Vauxhall čarape za sneg

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: