Automobili

Petak, 25.03.2005.

16:34

Svetski Salon automobila u Beogradu

Izvor: B92

Default images

Ovogodišnji Salon automobila u Beogradu se održava od 25. marta do 03. aprila. Prvi put će tri najveće hale biti ispunjene do poslednjeg metra automobilima. Broj premijera za SCG i skupocenih automobila je impozantan, pa se s pravom očekuje se rekordan broj posetilaca, preko 300 hiljada. Najava značajnijeg oživljavanja prodaje novih vozila na našem tržištu je svakako i zvanično pojavljivanje sa celokupnom gamom Honde i Seata, kao i legendarne marke Porše. Takođe, nakon jednogodišnje pauze nastupaju japanski Nisan i Subaru. 

Beogradski sajam je uveo i neke haj tek novine kako bi se još više približio Zapadnim standardima. Putem mobilnih telefona (SMS poruka) mogu se dobiti na svakom štandu tehnički podaci, performanse i cena svakog vozila. Naravno, broj onih koji će slati SMS da bi dobili nagradu automobil folksvagen polo biće znatno veći. Potrebno je samo da pošalju kod sa svoje ulaznice SMS-om na broj 2659 (cena 20 dinara). Takođe, slanjem poruke može se birati najlepša hostesu Salona automobila.

Pratećih manifestacija će biti nekoliko od kojih se izdvajaju sajamski reli Trofej Mirko Martinović i reli oldtajmera Memorijal Princa Tomislava Karađorđevića. Veliku posetu garantuje i pristupačna cena ulaznice od 200 dinara. Za grupne posete popust je 50%, a celodnevna parking karta za vozila košta 500 dinara.

Redakcija B92 net se potrudila da vam u kratkom roku prenese najvažnije utiske sa dobro organizovanih promocija i skreće vam pažnju na vozila koja ne smete propustiti na najvećoj i najskupljoj manifestaciji kod nas. Uživajte!

BMW - tehnika F1

Firma BMW Radulović se potrudila da kao i prethodnih godina izmami uzdahe posetilaca. Dominantna je pojava srebrne lađe serije 7. Redizajn je doneo prefinjen stil, baš kakav traže bogataši. Motori sedmice su dodatno ojačani i utisak je da će nova sedmica sada biti značajniji igrač u premijum segmentu.

Henri Ford je pre nešto manje od jednog veka izjavio da skida šešir kad kod vidi Alfu Romeo. Nije imao priliku da se oduševi naprednom tehnikom BMW-a serije 3. Za pune tri decenije BMW je poštovaoce marke obradovao novom trojkom koja dimenzijama i osnovnom cenom spada u srednju klasu. A tehnikom i performansama u vozilo dostojno pilota bolida F1. Fantastične vozne sposobnosti postignute su idealnom raspodelom mase od 50:50 na prednju i zadnju osovinu, širokim tragom točkova, unapređenim aluminijumskim oslanjanjem i do savršenstva dovedenom elektronskom kontrolom stabilnosti. Prvi put u ovoj klasi nudi se aktivni upravljač sa varijabilnim prenosnim odnosom koji menja kompjuter u zavisnosti od brzine vožnje. On ima  najbržu reakciju na vozačeve komande. Novost je ubrzavanje rada kočnica, tako što komjuter prepoznaje naglo odizanje noge sa pedale gasa i kočione pločice približuje diskovima pre nego što je vozač pritisnuo pedalu kočnice. Takođe, sistem automatski suši kočnice posle prolaska kroz vodu i podiže silu kočenja ukoliko se kočnice pregreju. Sistem protiv proklizavanja ima opciju delimičnog zanošenja zadnjeg kraja vozila kako bi putnici uživali u reli stilu vožnje. O motorima je dovoljno reći da su po performansama prvi u svojim kategorijama. Kakvi bi bili kad je prošle sezone BMW motor bio najsnažniji u cirkusu F1.

Sitroen - evropski vicešampion

U prestižnom izboru za Automobil 2005. godine u Evropi drugo mesto osvojio je sitroen C4. Atributi koji su presudili za ovakvu poziciju su inovativni bezbednosti sistemi. Centralni deo upravljača u koji je smešten vazdušni jastuk je nepomičan. Takvim rešenjem je omogućena ugradnja većeg i bolje profilisanog vazdušnog jastuka.  Druga novotarija prvi put primenjena u nižoj srednjoj klasi je elektronsko praćenje linija na kolovozu i sistem budi vozača ukoliko je zaspao. Sitroen C4 proizvodi se u dve karoserijske varijante, hečbek i kupe. Cena osnovnog modela kod nas je 14.967 evra na drumu.

Dačija - auto godine u SCG

Niska cena, Renoova tehnika, obilje prostora i dvogodišnja garancija bez ograničenja kilometara bili su više nego dovoljni da dačija logan u izboru Asocijacija automobilskih novinara osvoji titulu Automobil 2005. godine u SCG. Prethodno je ta limuzina osvojila nagradu Autobest 2005. u izboru novinara jugoistočne Evrope.

Logan ima šasiju preuzetu od nisana mikre i budućeg renoa klio. Od klia su još brzinomer, obrtomer i putni računar. Takođe, oslanjanje prednjih točkova je gotovo identično kliovom. Motori i menjači su Renoovi. Trenutno su u ponudi dva benzinca od 75 i 90 KS.

Logan je savremeno prevozno sredstvo sa elektropodizačima stakla, radio CD-om i klima uređajem sa filterom za prečišćavanje vazduha. Oslanjanje točkova je prilagođeno nekvalitetnim putevima povećanjem klirensa od tla i ugradnjom točkova od 15 cola.

Fiat - Panda na Himalajima

Italijanski gigant je prvenstveno poznat po vrhunskim gradskim automobilima. Centralno izložbeno mesto je zauzela fiat panda 4x4.  Evropskom autu 2004. godine dodat je osnovni pogon 4x4 (sa visko spojnicom). Naravno, odignuta je od zemlje kako bi mogla da se vere po planinama. Iznenađuje podatak da, iako, sa slabašnim benzincem od 60 KS jedna ekspedicija je sa dve pande 4x4 stigla podno vrha Mont Everest, do baznog logora na 5.200 metara nadmorske visine. Dug svega 3,5 metara je jedinstven spoj gradskog auta i lakog terenca. Cena od 13.157 evra sa svim dažbinama uključuje obiman paket opreme sa digitalnim klima uređajem.

Ford - lovac na krivine  

Prva generacija forda fokusa je bila najprodavaniji automobil na planeti. Druga generacija se od konkurencije izdvaja sportskim performansama oslanjanja točkova, koji su uz precizan upravljač garant odlične stabilnosti na drumu. Fokus je i unutrašnjošću izrađenom od kvalitetnih materijala je ispred konkurencije. Cena je još jedan adut. Sa svim dažbinama osnovna vezija sa benzincem 1.4 iznosi 13.990 evra.

Opel - mladalački duh na nemački način

Eliksir mladosti može se naći na štandu Opela. Tačnije dva. Ako novac nije prepreka može se birati između dvoseda tigre sa metalnim sklopivim krovom ili astre GTC sa velikim staklenim (panorama krovom). GTC je jedan od retkih nemačkih auta koji izgledom budi emocije, a sposoban je i za jurcanje.   

Hjundai - puno luksuza, mala cena

Novost su mali SUV tuson i limuzina više srednje klase sonata. Svakako će sonata biti prva zvezda korejskog izlagača koja nudi obilje luksuza i inovativno oslanjanje zadnjih točkova. Napred audi – pozadi leksus. Tako se najkraće opisuje dizajn pete generacije sonate koja izgledom cilja na evropski ukus. Limuzina dužine 4,8 metara po ceni  bolje opremljenih golfova je odličan pazar. Sva je prilika da uvoznik neće uspeti da zadovolji potražnju za novom sonatom.

Kia - najbrže rastuća marka u SCG

Dobra gama za malo novca je formula kojom je Kia uspela prošle godine da ostvari najveći procentualni porast prodaje kod nas. Za 15.092 evra dok traje sajam može se kupiti ćerato hečbek sa 1.5 CRDi dizel motorom. U tu cenu je uračunat obilje opreme. Nekad je na našem tržištu među terencima bio popular sportejdž. Originalan dizajn i višenamenska koncepcija unutrašnjosti uz pristojnu cenu su njegovi aduti.

Porše - tradicija duga pola veka

Neki ga zovu karera, drugi porše 911. Pravilno je jedno i drugo. Anegdota kaže da je kupe čija je prepoznatljiva linija opstala duže od pola veka nacrtala na parčetu hartije supruga genijalnog konstruktora dr. Ferdinanda Poršea. Ne samo dizajn već i smeštaj nazad motora sa bokser rasporedom cilidara je kult koji se neguje, i samo iz decenije u deceniju, napretkom tehnologije i tehnike, usavršava. Na sajmu se može kupiti verzija 911 S, odnosno sport, čija je ukupna cena 121.000 evra. Za te pare dobija se auto sa 355 KS kome je potrebno samo 4,5 sekundi do stotke i koji ima najbolje kočnice sa keramičkim diskovima. Naravno, treba pogledati terenac kajen na koga u mnogim zemljama i pored ogromne cene čeka u redu za isporuku.   

 Dajmler Krajsler - lepotice i jedan đavo

"Šta je novinari?! Šta ste se usrali?" Ovim je rečima đavo (Srđan Todorović) prepao sedmu silu pre nego što je sa anđelom zasvirao dobro poznate stihove – Čekala sam, čekala... Dok su momci prašili gitare otrčao je do podijuma gde je uz pomoć hostese otkrio krajsler 300 C u karavan verziji. Pre ekipe filma Mi nismo anđeli II tepmeraturu su podigle manekenke (prva liga) koje su jedna za drugom otkrivale srebrne zvezde. Čak 14 vozila su ulepšale uz zaglušujuću muziku. Šta napisati, kad su među novitetima B, CL, CLS i M klase dva auta, od kojih svaki kod nas košta oko pola miliona evra? Čuveni dvosed sa galebovim krilima SLR i limuzinu nad limuzinama Majbah 57 treba videti uživo! Nemojte se samo uplašiti kad uđete u zatamljenu halu gdeuz muzički i svetlosni performans  reflektori obasjavaju još i bolid na čijem repu piše KIMI. Jednom rečju – FASCINANTNO.

Folksvagen - tradicionalno komforan

Limuzina srednje klase koja je za 32 godine proizvedena u preko 13 miliona jedinica mora da ima neku osobinu koja je izdvaja od konkurencije. Folksvagen pasati su tradicionalno nudili za nijansu više komfora od drugih nemačkih limuzina istog cenovnog razreda. Nova generacija porasla je u odnosu na prethodnu u svim pravcima. Putnička kabina je prostrana, a prtljažnik ima ogromnu zapreminu. Limuzina duga skoro 4,8 metara po komforu može se svrstati u višu klasu u odnosu na prethodnika. Karoserija je otpornija na uvijanje za 57% od dosadašnje. U ponudi je šest benzinaca i tri dizelaša. Može se doplatiti revolucionarni DSG menjač (sa dve spojnice), a pogon na sve točkove stiže krajem godine. U SCG prodaja počinje na jesen.

Micubiši - skockani adut

Micubiši kolt ponovo puca po konkurenciji. Izuzetna sedišta, fensi unutrašnjost i tehnička osnova koja je nastala udruženim znanjem japanskih i nemačkin konstruktora. Nekoliko nivoa opreme i benzinskih motora zadovoljiće i najizbirljivije koji žele prostranost minivena i okretnost gradskog auta. Štedljivi će izabrati dizel motor sa Mercedesovom tehnikom. Kolt je pravi predstavnik vozila u koji su precizni japanci uspeli da skockaju mnogo toga.

Alfa Romeo - stil koji obara s nogu

Tradicionalno Alfa Romeo se od mnoštva konkurencije izdvaja automobilima koji oduševljavaju sportkim dizajnom. Kompaktni model 147 je blago osvežen novim trookim prednjim farovima i agresivnijom maskom hladnjaka. Zvezda Alfinog štanda je krosvagon. Osim stila nudi naprednu tehniku i sportske performanse. Tačnije rečeno to je prerađeni karavan 156. Kako bi se sa krosvagonom mogli savladavati lakši planinski putevi, povećan je klirens od zemlje i ugrađen je pogon na sve točkove sa elektronski kontrolisanim torsen diferencijalom. Dizel motor 1.9 JTD od 150 KS je posle BMW-ovog dizela trenutno najsnažniji u klasi. Ciljna grupa su kupci avanturističkog duha, kojima će krosvagon poslužiti za odlazak u pozorište, diskoteku i za lov na divokoze ili ekstremno skijanje. Strast i multifunkcionalnost su obeležje krosvagona, pa onda i osnovna cena od 35.480 evra deluje primamljivo.

Honda - kabriolet ekstra performansi

Konačno je Honda stigla zvanično. Novi uvoznik je Delta Auto, odnosno njena ćerka firma Delta Honda. Izložena je  celokupna gama vozila, a dominantno mesto zauzima bolid F1 (vidi vrh teksta). Obavezno treba videti miniven FRV čiji je krov i bok presečen napola sa aktiviranim vazdušnim jastucima. Odličan način da se shvati važnost bezbednosnih sistema u vozilu. Ipak, najviše pažnje će privući kabriolet S 2000. To je dvosed sa najsnažnijim atmosferskim motorom od dve litre zapremine na svetu. Razvija maksimalnih 241 KS, a istu brojku dostiže i igla brzinomera. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,2 sekunde.

Nisan - terenac kao skulptura

Ime je dobio po čuvenom Venecijanskom staklu i kristalu. Ukusi možda jesu različiti, ali ovaj terenac je po poslednjoj modi. Tačnije on je diktira. Nisan murano košta 49.500 evra sa svim dažbinama. Ako se nekom cena učini velikom, treba da zna da se isporučuje samo u ful opremi. Kožna unutrašnjost, obilje elektronike, uključujući i kamaru za vožnju unazad. Motor je V6 sa 234 KS što je dovoljno za maksimalnih 200 km/h. Permanetan je pogon na sve točkove preko bestepenog menjača sa prenosnom remenicom. Menjanje brzina je neosetno, bez trzaja, a CTV menjač nema nijedan drugi terenac za sada na svetu.

Pežo - auto sa hokus-pokus vratima

Dovoljno je prići laviću da bi se elektropokretna vrata sama otvorila. Naravno, ako imate pravi ključ. Pežo 1007 je prvi i za sada jedini automobil koji ima prednja klizna vrata. Ovim modelom se redefiniše shvatanje automobila gradske klase. Za izuzetan izgled je zaslužan italijanski doajen dizajna Pininfarina. Pežo 1007 nije jedinstven samo po čarobnim vratima, već i po unutrašnjosti nazvanoj kameleon. Kao nekad kod svoč satova, moguće je jednostavno promeniti (panele) izgled i kolorit putničke kabine. Po pitanju bezbednosti je postavio nove standarde u klasi. Prodaja u Evropi je startovala sa dva benzinska motora od 75 i 109 KS, dok će uskoro biti u ponudi savremen HDI dizelaš. Prodaja kod nas startuje na jesen.

Reno - Francuz sa ekstra garancijom

Limuzina reno laguna je bilo prvo vozilo koje je 2001. osvojilo maksimalnih pet zvezdica za bezbednost putnika na Euro NCAP testu. Sada je redizajnirana i prva koja kod nas nudi četvorogodišnju garanciju sa ograničenjem do 80.000 kilometara. Lepši pol neće ostati imun na umiljato lice minivena modus.

Tojota - auto godine sa obe strane Atlantika

Automobil ispred svog vremena. Automobil koji je 2004. osvojio titulu za Automobil godine u Severnoj Americi. Automobil koji je postao Automobil 2005. godine u Evropi. Automobil na hibridni pogon. Automobil na struju i benzin. Automobil koji čuva čovekovu okolinu. Automobil koji će kod nas možda početi da se prodaje 2006. Automobil zbog kojeg vatrogasci i policajci moraju da idu na dodatnu obuku. Automobil koji obavezan u voznom parku holivudskih zvezda. Automobil koji vozi Madona. Automobil koji se zove tojota prijus. Druga generacija prvog serijskog hibridnog auta na svetu trasirala je put koji će morati uskoro i drugi proizvođači da slede. Pored prijusa na štandu Tojote je i mali ajgo. Reda radi. Da bude nešto i za slamanje ženskih srca.

Seat - španski temperament – nemačka tehnika

Španski Seat prvi put se pojavljuje na Salonu automobila u Beogradu. Zvezda je model altea koju je dizajnirao čuveni Italijan Valter da Silva. Istog stilskog pravca je novi toledo koji se od altee razlikuje većim gabaritima i neobičnim petim vratima. Tehnička rešenja su delo VW (VAG) grupe.

Zastava - latino serija nazvana Opstanak

Neki ga smatraju naslednikom Napoleona. Može više poslova odjednom uspešno da obavlja. Gospodin Savićević je prvi čovek Zastave, Geneksa, a teško bi bilo DHSS-u bez njega. Prva reč koju je izgovorio na konferenciji za novinare glasila je – Opstajemo! Zastava opstaje uz podršku Vlade Srbije. Ove, a i one dve prethodne. Pa i one Miloševićeve. Pohvalno je što su u floridu uspeli da ugrade jedan od najsavremenijih malih dizel motora, Pežoov 1.4 HDI. Ali serijska proizvodnja nije skoro na vidiku. Samo dok ispitaju vozilo. Florida sa 1.6 Pežoovim benzincem već je odavno u prodaji, a nijedan specijalizovan auto novinar nije je dobio na test vožnju. Pohvalno je što je novu unutrašnjost ulepšao mladi dizajner Marko Luković. A serijsku proizvodnju se samo dok država da pare. Eto, Zastava opstaje, a i staro rukovodstvo na čelu sa gospodinom Savićevićem.

Čudo jedno niko da se seti da pozove u pomoć naše stručnjake na privremenom radu u Poršeu, GM-u, Fordu, Venturiju...

Osmeh na lica i pravac na sajam. Nikad nije bio bolji. I lepši. Znate na šta tačno mislim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: