- Vesti -

Preživeo logor i dočekao da se posle 73 godine vrati u domovinu

Vinko Lipovec, jedan od najaktivnijih Slovenaca u SAD i dugogodišnji urednik lista "Ameriška domovina", najstarijih novina slovenačke zajednice u inostranstvu, vratio se u domovinu u 102. godini - 73 godine pošto su ga nacisti uhapsili i odveli u logor Dahau.

Izvor: Tanjug
Podeli

Generalni konzul Slovenije u Klivlendu Andrej Rode potvrdio je za agenciju STA da se Lipovec preselio u nedelju u svoje rodno mesto Spodnje Jarše, 15 kilometara severoistočno od Ljubljane.

Rođen 1915. godine Lipovec je proučavao istoriju i geografiju u Ljubljani. Počeo je da predaje u Tehničkoj školi u Ljubljani 1940. godine.

Četiri godine kasnije, uhapsili su ga Nemci zbog vođenja Slovenačke legije, vojne organizacije Narodne partije, jedne od najjačih političkih stranaka u Sloveniji pre Drugog svetskog rata, i poslali ga u logor Dahau.

Ubrzo po dolasku u koncentracioni logor dobio je tifusnu groznicu, a preživeo je uz pomoć drugih logoraša i, kako kaže, zbog želje "da vidi odlazak nacista u pakao".

Nakon rata, odlučio je da se ne vrati u Sloveniju jer je bio protiv komunizma. Ostao je u Nemačkoj, uređivao slovenačke novine u Minhenu i pomagao slovenačkim izbeglicama da se presele u SAD.

Godine 1949. i sam se preselio u Klivlend. Prvo je radio u fabrici dušeka, a godinu dana po dolasku u SAD je postao urednik slovenačkog izdanja "Ameriškog doma", lista koji je izlazio do 2008. godine na slovenačkom i engleskom jeziku.

Lipovec je radio kao urednik tog lista do penzionisanja 1980. godine. Prvi put je posetio Sloveniju 1992. godine, prenosi agencija STA.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Otkriveno poreklo ljudske svesti?

Ljudska svest definisana je kao stanje budnosti i reaktivnosti na događanja u okolini, odnosno kao sveukupnost doživljaja i psihičkih procesa u pojedincu ili društvenoj zajednici. Ipak, uprkos važnoj ulozi koju ima u našim životima, zapravo veoma malo znamo o načinu na koji funkcioniše.

Vesti subota 18.11. 17:15 Komentara: 2
strana 1 od 3567 idi na stranu