- Vesti -

Studenti pronašli genijalan način da prepisuju na ispitima

Kao u Hogvortsu, studenti prava u Velikoj Britaniji, došli su do "nevidljivog mastila" koje se vidi samo pod UV lampama i uz pomoć njega prepisivali na ispitima.

telegraph.co.uk Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oni su na naizgled prazne papire nevidljivim mastilom ispisivali "puškice", ali su neki od njih nedavno uhvaćeni. Ne zna se koliko generacija se služilo tim trikom kako bi položilo ispite.

Prema zvaničnoj statistici u Velikoj Britaniji, prošle godine je zabeleženo 66 slučajeva "plagijata, prepisivanja" i sličnih akademskih nedela, a studenti postaju sve kreativniji u njihovom sprovođenju.

Na internetu se mogu kupiti nevidljiva mastila po ceni jedva većoj od dva evra, a često su označeni u prodaji kao "dečje igračke". Napravljena su od fosfora, koji svetli kad je izložen ultraljubičastoj svetlosti.

Dosad je isto mastilo korišćeno i u komunikaciji između članova bandi, pa je čak i jedan od članova Al-Kaide uhapšen nakon što je krijumčario poruke ispisane njim.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Tramp, umetničkim sredstvima: Sonata o predsedniku SAD

Izraelski kompozitor Avner Hanani komponovao je sonatu o predsedniku SAD Donaldu Trampu "Sonatu Tramp", koja se kao kompozicija najbolje može opisati kao monodrama za video i klavir, navode izraelski mediji i dodaju da se zapravo radi o mešavini raznih Trampovih govora uz klavirsku pratnju kompozitora.

Vesti četvrtak 21.09. 19:42 Komentara: 0

Kineski glumac 30 dana zatvoren na aerodromu u Helsinkiju

Na helsinškom aerodromu, koji je ocenjen kao najbolji u svetu, kineski glumac Rajan Džu živeće u kabini 30 dana kako bi proverio da li to istina, a ceo projekat umnogome podseća na film "Terminal", saopštila je finska avio-kompanija "Finavija", koja je organizator ovog svojevrsnog testa.

Vesti četvrtak 21.09. 15:58 Komentara: 0
strana 1 od 3478 idi na stranu