Šta bi se desilo kada bi se u Americi aktivirao supervulkan?

Nacionalni park Jeloustoun poznat je po veličanstvenim gejzirima i bogatsvu biljnih i životinjskih vrsta. Međutim, poznat je i po supervulkanu na kom leži i koji “tinja” neposredno ispod njegove površine.

Život

Izvor: Business Insider

Utorak, 12.07.2016.

11:18

Šta bi se desilo kada bi se u Americi aktivirao supervulkan?
Foto: Thinkstock

Najbolji dokaz njegovog postojanja je gejzir “Old Fairthful” čiji mlazevi izbijaju na svakih nekoliko sati.

SAD imaju dva supervulkana: Jeloustoun i jedan u Long Veliju u Kaliforniji.

U poslednjih 2,1 milion godina u Nacionalnom parku bilo je tri takva događaja koji su doveli do stvaranja gigantskih vulkanskih kratera.

Šta bi se desilo kada bi danas došlo do erupcije?

Iako naučnici smatraju da se supervulkan u Jeloustounu neće aktivirati u dogledno vreme (barem ne u narednih 1.000 godina), oni procenjuju da će, kada se to desi, doći do katastrofalnih posledica po okolinu.

Za početak, erupcija bi počela izbacivanjem pepela koji bi se proširio na oblast od oko 800 kilometara u prečniku. Ta oblast bi bila prekrivena sa čak 10 centimetara pepela, što bi bilo pogubno za useve.

Zajedno s pepelom, vulkan bi izbacio i mnoge gasove, među kojima i sumpor dioksid, gas koji dovodi do stvaranja kiselih kiša i globalnog hlađenja.

Eksplozija verovatno ne bi zbrisala ljudski rod, ali bi dugoročno svakako delovala razorno, naročito po zapadnu polovinu SAD.

Upravo zato naučnici pomno prate sve seizmološke promene u Jeloustounu, kako bi prvi znaci erupcije bili prepoznati na vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: