Gospa od Brefelijaka sahranjena je sa srcem supruga

Izuzetno dobro očuvano, potpuno odeveno telo 17-vekovne plemkinje pronadjeno je u olovnom kovčegu u francuskom gradu Renu.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

12:45

Default images
Foto: Screenshot

Tim stručnjaka predvodjen Rosen Kolete sa francuskog Nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja pronašao je kovčeg dok su iskopavali ostatke 14-vekovnog manastira na mestu gde će uskoro nići konferencijski centar.

Uz 800 grobova, arheolozi su pronašli i pet olovnih kovčega od kojih je jedan bio hermetički zatvoren i u njemu se nalazilo gotovo savršeno očuvano telo.

"Odmah sam znala da je u pitanju predivno otkriće", rekla je Kolete, "i da ćemo morati brzo da radimo kako ne bismo izgubili nijednu informaciju zbog brzog raspadanja".

Kako prenosi list "Arheologija" u dvobroju za septembar i oktobar, žena je sahranjena sa relikvijom u obliku srca na kojoj je ispisano ime njenog supruga i u kojoj je bilo njegovo srce.

To je timu pomoglo da je identifikuje kao Luizu de Kvengo, gospu od Brefelijaka koja je preminula 1656. Neobično dobro očuvano telo ali i odeća plemkinje pružaju priliku stručnjacima da dobiju nove podatke o pogrebnim praksama francuske aristokratije tog doba.

Laboratorijskom analizom, stručnjaci će moći da rekonstruišu patogene koje je nosila, uključujući tuberkulozu.

"Retko se desi da možete da uradite kompletan medicinski pregled osobe iz 17. veka", kaže Kolete.

Gospa od Brefelijaka biće ponovo sahranjena kasnije ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: