Bliski susret Venere i Jupitera na nebu stvorio pravi spektakl

Jupiter i Venera tokom prošlog meseca približavali su se jedan drugome na noćnom nebu, a sinoć su dve planete imale najbliži susret u protekle 24 godine.

Život

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

13:32

Default images
Screenshot

Ljubitelji astronomskih pojava sinoć su imali priliku da uživaju u fenomenu u kojem su se Jupiter i Venera toliko približili da su se skoro spojili u jednu sjajnu "zvezdu".

Konjukcije planeta su pojava u kojima se nebeska tela prividno približavaju jedno drugome i nisu posebno neobične. Tako se i konjukcije Jupitera i Venere javljaju u intervalima od 13 meseci.Međutim, ovako bliski susreti su ipak znatno ređa pojava.

Kako piše Space.com, u sledećih 100 godina ovako bliskih susreta biće tek 26, a 2065. godine Venera će izgledati kao da je prošla ispred Jupitera, ali obe će planete tada biti blizu Sunca pa nećemo moći da uživamo u tom spektaklu. . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: