Upoznajte čoveka koji će godinu dana živeti u svemiru

Skot Keli će poći na putovanje koje bi trebalo da utaba put ka osvajanju Marsa.

Život

Izvor: News.com.au

Ponedeljak, 23.03.2015.

22:03

Default images
Skot Keli na treningu za boravak u Svemirskoj stanici (Foto: Beta / AP Photo/NASA, Bill Ingalls)

Ovaj 51-godišnji astronaut živeće na Međunarodnoj svemirskoj stanici punih godinu dana, kako bi testirao sve psihološke i fizičke izazove s kojima će se suočavati astronauti na putu ka Crvenoj planeti.

Keli kaže da shvata u koliki rizik se upušta, budući da do sada nije ispitano kako dugotrajan boravak u svemiru utiče na ljudsko telo i duh, ali ipak želi da učestvuje u studiji.

“Ovo je jedna od stvari zbog kojih bi rizikovao i u kojima mi je čast da učestvujem”, rekao je on za ABC.
Beta / AP Photo/David J. Phillip
Kako bi bile izmerene sve promene koje se događaju u Skotovom telu tokom misije, njegov brat blizanac Mark, takođe astronaut, to vreme će provesti na Zemlji.

“Moramo da otkrijemo kako će ljudi živeti u svemiru tokom dužeg vremenskog perioda, naročito ako nekog želimo da pošaljemo na Mars ili sagradimo bazu na Mesecu”, rekao je Mark Keli.

Budući da putovanje do Marsa traje 18 meseci, NASA se nada da će ova ekspedicija jasno pokazati da li je takvo putovanje uopšte moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: