Vatikan i tajna krađa Mikelanđelovih dokumenata

Vatikan je danas saopštio da su dobili zahtev za otkup dva retka dokumenta, koja je napisao renesansni majstor Mikelanđelo i koji su ukradeni iz vatikanskih arhiva pre gotovo 20 godina.

Život

Izvor: Izvor: Tanjug

Nedelja, 08.03.2015.

20:30

Default images
Papa Franja I i Federiko Lombardi (Beta/AP)

O krađi dokumenata, uključujući i pismo sa potpisom umetnika koji je oslikao Sikstinsku kapelu, osmislio deo bazilike svetog Petra i isklesao skulpture Davida ili Pijete, nije se znalo do danas, piše Rojters.

Posle teksta u lokalnom listu, portparol Vatikana, otac Federiko Lombardi rekao je da je kardinala zaduženog za baziliku nedavno kontaktirala osoba koja je ponudila da im vrati dokumenta po "određenoj ceni".

List "Il Messaggero" navodi da je osoba zapravo nekadašnji zaposleni u Vatikanu i da je tražio 100.000 evra.

Lombardi je rekao da je kardinal "prirodno odbio, jer je reč o ukradenim dokumentima".

Portparol je rekao i da je opatica koja je radila u vatikanskoj arhivi 1997. obavestila zvaničnike da su dokumenta nestala. On nije rekao zbog čega Vatikan nije ranije otkrio da je došlo do krađe.

I dok list piše o samo jednom pismu koje je potpisao Milekanđelo (1475-1564), portparol je rekao da su nestala dva dokumenta.

On je dodao da vatikanska policija sada radi na slučaju zajedno sa italijanskim kolegama.

Ni portparol ni list nisu otkrili nikakve druge detalje o dokumentima koji su ukradeni iz arhiva koji se nalazi preko puta bazilike svetog Petra i u kome se nalaze mnogobrojni dokumenti koji se tiču istorije, dizajna i izgradnje najveće hrišćanske crkve, koja je posle više od 100 godina završena 1626.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: