Slepi čovek prvi put video suprugu nakon 10 godina

Alen Zderad nije mogao da sakrije suze radosnice nakon što mu je bioničko oko omogućilo da vidi svoju suprugu prvi put nakon 10 godina.

Život

Izvor: klix.ba

Nedelja, 01.03.2015.

22:08

Default images
Foto: youtube printscreen

Šezdesetosmogodišnji Zderad je slep već deset godina. Njemu je pre 20 godina ustanovljena očna bolest zbog koje je postepeno gubio vid, a na kraju je potpuno oslepeo.

Međutim, zahvaljujući bioničkom oku koje mu je ugrađeno u klinici Mayo u Minesoti, Alen sada može da vidi oblike i da razlikuje ljudska lica. Svoju suprugu Karmen je video prvi put nakon deset godina, zbog čega su ga savladale emocije.

"Ovo je veoma značajno, funkcionisaće. Ovaj trenutak ćemo dugo pamtiti", izjavio je Zderad.

Procedura podrazumeva ugrađivanje malog čipa iza oka pacijenta, a ostatak je protetički uređaj koji se spaja na nočare i aktivira dve nedelje nakon procedure. On potom šalje signale u vidu talasa svetlosti ka optičkom nervu, čime se zaobilazi oštećena mrežnjača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: