Vesti sa Marsa ipak nisu epohalne

Poslednjih dana svet je sa nestrpljenjem očekivao “epohalne novosti” sa Marsa koje je najavila NASA, međutim, čini se da najavljeno otkriće neće biti toliko velikih razmera.

Život

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2012.

14:41

Default images

Iako je ranije najavljeno da će novo otkriće ući u istorijske udžbenike, zvaničnici NASA-e sada umanjuju ranije najave.

“Neće baš toliko uzdrmati svet, ali biće zanimljivo”, kazao je američkom časopisu “Tajm” predstavnik NASA za javnost Gaj Vebster.

“A što se tiče istorijskih knjiga, pa cela ova misija je zaslužila da se nađe u njima”, pravdao se on.

To ne znači da rover Kjuriositi i minijaturna hemijska laboratoriju po imenu SAM nisu uspeli da pronađu zapanjujuće činjenice na Marsu. Naprotiv, Vebster ponavlja da je otkriće čija je potvrda u toku veoma zanimljivo, ali da svi na Zemlji ne treba da očekuju previše.

Otrežnjujuće izjave usledile su nakon što je Džon Grocinger, jedan od čelnih istraživača misije na Marsu, najavio epohalno otkriće sa Marsa.

“Džon je bio uzbuđen zbog kvaliteta i važnosti informacija koje su stigle od SAM-a baš onog dana kada je novinar bio u njegovoj laboratoriji. Međutim, on je bio isto tako oduševljen tokom cele misije”, objasnio je Vebster.

Da li su nove informacije sa Marsa zaista od tolike važnosti za Zemlju saznaćemo 3. decembra za kada je NASA najavila konferenciju na kojoj će predstaviti zvanične informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: