Crkva: novi kalendar

Pravoslavna crkva Estonije donela je odluku da se od 1. januara 2012. primenjuje novi kalendar.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2011.

13:03

Default images

Od 88 učesnika sabora, održanog u Talinu 73 je glasalo za promenu, jedan glas je bio protiv, a 14 uzdržanih.

Poglavar ove crkve, mitropolit talinski i cele Estonije Stefan Haralambidis je odluku obrazložio stavom svepravoslavne konferencije u Carigradu 1923. koja je bila sazvana od patrijarha Meletija, da treba preći na računanje po gregorijanskom kalendaru zbog toga što on tačnije meri vreme.

Po julijanskom računanju, kao što je u Carigradu zaključeno, ostaje period posnog i cvetnog trioda, pred početak Uskršnjeg posta do praznika Duhova. Ovo će se sada primenjivati i u Estoniji.

Estonska pravoslavna crkva nema autokefalan već autonoman status. Njen poglavar je carigradski patrijarh.

U Estoniji je, nakon sticanja nezavisnosti 20. avgusta 1991. došlo do podele u pravoslavlju. Jedan deo klira i naroda je želeo autonomiju i odvajanje od Moskovske patrijaršije, obnavljajući crkvenu autonomiju stečenu tomosom iz 1923.

Sada postoje dve pravoslavne crkve u ovoj zemlji.

Estonska apostolska pravoslavna crkva ima autonoman status od Carigrada. U bogosluženju ona koristi estonski jezik.

Druga je, Estonska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, ona ima 23 parohija i 60 klirika.Njen poglavar je mitropolit Kornilije. Tomos o autonomiji dobila je 1993. godine od Moskve.

Estonija ima 1,4 miliona stanovnika, 25% su Rusi. Samo 30% stanovnika se deklariše kao pripadnici neke od crkava. Većina ih je u Estonskoj evangelističko-luteranskoj (protestantskoj) crkvi., prenosi Via.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: