Meduza - jedino besmrtno biće na zemlji

Naučnici pretpostavljaju da je jedino besmrtno biće na zemlji najverovatnije meduza. Turritopsis nutricula, prečnika samo četiri do pet milimetara, jedinstvena je životinja koja je u stanju da se podmlađuje.

Život

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2009.

16:00

Default images

Za razliku od ostalih vrsta meduza, koje obično uginu posle razmnožavanja, Turritopsis ima sposobnost da se iz "odrasle" faze vraća u "dečju" fazu polipa.

Teoretski, taj ciklus može da se ponavlja u beskonačnost, što ovo stvorenje čini potencijalno besmrtnim.

Turritopsis nutricula pronađena je u toplim tropskim morima, ali naučnici procenjuju da vrsta obitava i u drugim regionima.

Meduze i hidre su već duže vreme u centru pažnje biologa i genetičara, koji se nadaju da će uz pomoć ovih organizama dešifrovati tajne procesa starenja.

Teorija o "biološkoj besmrtnosti" hidre pojavila se još u 19. veku, a krajem devedesetih godina prošlog veka eksperimentalno je dokazano da hidre ne umiru zbog starosti.

Biolozima su, takođe, dobro poznate "besmrtne" ćelije, sposobne da se u povoljnim uslovima dele beskonačno mnogo puta, objavljeno je na internet sajtu newsru.com koji se poziva na britanski dnevnik "Tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: