Amsterdam gasi "crvene fenjere"

Gradske vlasti Amsterdama odlučile su da ugase svaki drugi "crveni fenjer", koji su u svetu već decenijama zaštitni znak tog grada.

Život

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

12:00

Default images

Ta odluka već je izazvala oštra reagovanja, pa će se, kako se najavljuje, bordeli naći pred vrhovnim sudom zemlje.

Gradski oci će, kako je potvrđeno, zatvoriti 239 od ukupno 482 javne kuće, iako je u Holandiji prostitucija legalizovana. Na udaru će se takođe naći i kafići u kojima se, u manjim količinama, slobodno prodaje marihuana.

"Zone slobodne ljubavi u poslednje vreme pretvorile su se u kriminalne centre. To su stecišta kriminalaca koji se bave pranjem prljavog novca, trafikingom, švercom 'teških' narkotika. To je razlog zašto smo se odlučili da zavedemo red u Amsterdamu", kaže zamenik gradonačelnika Lodevik Asčer, prenosi BBC.

Vlasti žele da uvedu više reda u delu grada u kome žene u staklenim izlozima nude ljubav. Već su odvojene pare za nove sadržaje: izgradnju hotela, restorana, butika i galerija.

Vlasnici javnih kuća najavili su da će tužiti gradske zvaničnike jer time ugrožavaju prava i slobode žena. Oni prete da se neće smiriti sve do odluke vrhovnog suda.

Bune se i prostitutke. Njihov sindikat, koji ima 20.000 članova, najavljuje da će one posle zatvaranja legalnih javnih kuća biti prisiljene da prodaju ljubav na ulicama, što nosi zdravstvene rizike zbog širenja side i drugih bolesti. Tako će se izbegavati i plaćanje poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: