Beograd pružio utočište, ali Obrenovac je dom

U prihvatnom centru Stari DIF, evakuisani Obrenovčani imaju sve što im je potrebno, hranu, vodu, garderobu, lekove, ali osmeh na lica im se ne vraća, jer su samo u jednom danu u Obrenovcu izgubili sve što su sticali godinama.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

17:41

Default images

Među 130 evakuisanih koji su u subotu smešteni u taj prihvatni centar je i baka Đurđijana Živković koja iz poplavljene kuće ništa nije iznela, a nju i supruga evakuisala je vojska helikopterom.

"Kuća nam je skroz potopljena do krova. Manja kuća, koja nam je služila kao ostava, i pomoćne zgrade... sve je voda srušila", priča ona.

Toliko vode i takve poplave kaže da nije zapamtila u svojih 75 godina. Sa strahom čeka naredne dane, jer kako kaže, najgore tek predstoji, a to povratak u opustošene domove.

"Kad se vratimo, na šta ćemo sesti, na šta leći. Nemamo više ništa. Sve što smo imali, sve je uništeno", priča baka Đurđijana.
Foto: Tanjug
Slične priče su i ostalih smeštenih u starom DIF-u, koji su u jednom danu izgubili sve što su imali.

Evakuisani kažu da u smeštaju imaju sve što im treba: tuš kabine, hranu, vodu, lekove... Zadovoljni su volonterima, a na raspolaganju su im 24 sata lekari doma zdravlja Savski venac.

Lekarka Branislava Mitrović kaže da svih lekova ima dovoljno, da hronični bolesnici redovno dobijaju terapiju, a da odmah reaguju ukoliko je potrebno i zbrinjavaju neko urgentno stanje.

"Sve je pod kontrolom i što je najvažnije nema zaraznih bolesti", kaže dr Mitrović.

Evakuisane u starom DIF-u danas je posetio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je želeo na terenu da se uveri da li sve pod kontrolom, ima li zaraznih bolesti i kakva je nega ukoliko među evakuisanim ima hroničnih bolesnika.

"Ima dovoljno svih lekova za hronične bolesnike i oni imaju svu zdravstvenu negu kao da se nalaze u bolnici. Najvažnije je da nema epidemije", rekao je Lončar.
Foto: Tanjug
U centar je u subotu smešteno 130 Obrenovčana, ali su neki otišli kod rođaka i prijatelja, tako da je sada u Starom DIF-u nešto više od 100 ljudi.

Direktorka Starog DIF-a Jelena Ristić kaže da sve što je neophodno imaju, da hrane, sokova i pelena za decu imaju više nego što treba, tako da će preko Crvenog krsta viškovi biti distribuirani u druge centre.

Najveći posao u ovom ali i ostalim centrima odradili su volonteri. U Starom DIF-u ih je danas bilo desetak.

Među nijima je Nenad Bećago koji kaže da volontira od prvog dana kada su počele poplave u Obrenovcu.

Radi se dosta, ali volonteri kažu da im nije teško i da je mnogo teže ljudima koji su izgubili sve u Obrenovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: