Kuba: Revolucionarni turizam

Život

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

14:54

Default images

Oni ne dolaze na Kubu radi sunčanja i tropske misterije koja privlači više od dva miliona stranih turista godišnje. Umesto da na taj način provedu svoj odmor, oni odlaze u kubanska sela, gde rade pod žarkim suncem, jedu pirinač i pasulj, a sobu, u kojoj nema klime ili toaleta, dele sa još nekoliko cimera.

Njih nazivaju "revolucionarnim turistima", koji svake godine iz oko 50 zemalja dolaze na Kubu da bi se "totalno utopili" u kulturu jedne od malo preostalih socijalističkih država sveta. "Ja volim to da nazovem 'revolucionarnim odmorom'. Svoje slobodno vreme posvetio sam radu na nečemu što je konkretno za kubansku revoluciju", ispričao je Rojtersu Italijan Karlo Sarpero, vlasnik butika iz Đenove.

Ovog leta na Kubu će, u okviru svojih "socijalno-političkih" aranžmana, stići više od 1.200 stranih "brigadista". Kubanska vlada ne meri vrednost tih aranžmana u novčanom, već u političkom smislu, iako će joj turistički aranžmani, koji podrazumevaju hotelski smeštaj i sunčanje na plažama, doneti više od 2,5 milijardi dolara.

"Velika većina onih koji učestvuju u ovakvim programima postanu i sami aktivisti grupa Kubanske solidarnosti u svojim zemljama", izjavio je Gabriel Benitez, sponzor programa na Kubanskom institutu za prijateljstvo sa ljudima.

Tronedeljno letovanje, koje uključuje boravak u skromnom kampu u Kaimitu, koji se nalazi zapadno od Havane, košta 350 američkih dolara.

Uglavnom mladi, učesnici ovog programa ustaju u 5:45 uz zvuke čuvene kubanske balade "Gvantanamera". U sedam sati, "pakuju" se u stare kamione, koji ih odvoze na selo - gde će brati pomorandže, sakupljati kamenje po poljima ili raditi na adaptaciji seoske škole. U popodnevnim časovima, brigadisti se okupljaju u kampu, gde slušaju predavanja o kubanskoj ekonomiji, politici i društvu.

Šarlot Godber kaže da se bolje oseća ako lično dođe i sama učestvuje u nekoj akciji, nego da samo pošalje ček iz Londona: "Važnije je da ponudimo svoj rad, nego da pošaljemo novac, jer na taj način pokazujemo svoju solidarnost. I, šta više, ovako bolje upoznamo Kubance". Šarlot ima 26 godina i radi u medijima.

Ovakav vid turizma počeo je još 1969. godine, kada je 500 Amerikanaca došlo u seču šećerne trske. Od tada je više od 55.000 ljudi sa svih strana sveta na taj način provelo odmor na Kubi. Za takve aranžmane, brigadisti saznaju od Kubanskih grupa solidarnosti u njihovim zemljama ili preko Interneta. A pre nego što odu na Kubu, obavezno pohađaju seminare.

Od nedavno, kubanska vlada uveliko radi na privlačenju mladih Evopljana da svoje odmore provedu na Kubi, radeći, ne bi li tako Fidel Kastro stekao bar malo simpatija. "Na ovaj način, revolucionarne poruke stižu tamo gde nikada pre nisu mogle da stignu", kaže Benitez.

Federiko Bečia, student političkih nauka iz Amsterdama ističe da je hteo da upozna Kubu "iz prve ruke": "Evropski mediji pričaju kako je Fidel diktator i kako su stvari ovde strašne. Zato sam hteo to da vidim sopstvenim očima. Ovde - vidite istinu. Medijima više ne verujem".

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: