Život

Utorak, 20.01.2015.

08:30

Asteroid će proći toliko blizu da će se videti dvogledom

Najmanja udaljenost između dolazećeg asteroida 2004 BL86 i naše planete biće 1,2 miliona kilometara, što je otprilike tri puta više od udaljenosti između Zemlje i Meseca.

Izvor: 24sata.hr

Default images
Foto: NASA

Veliki asteroid širine oko 500 metara proći će 26. januara pored Zemlje. Najmanja udaljenost između asteroida 2004 BL86 i naše planet biće 1,2 miliona kilometara, što je otprilike tri puta više od udaljenosti između Zemlje i Meseca. Iako su brojevi veliki, takva udaljenost se za svemirske uslove smatra vrlo malom.

"U ponedeljak 26. januara asteroid 2004 BL86 prići će Zemlji. Opasnosti za stanovništvo nema, ali veličina asteroida i blizina njegovog prolaska predstavljaju odličnu priliku za proučavanja", rekao je Don Jomans iz NASA.

Priliku za posmatranje i proučavanje treba iskoristiti, jer sledeći asteroid slične veličine pod nazivom 1999 AN10 Zemlji će se približiti tek za 12 godina.

"Asteroidi su nešto posebno. U budućnosti bi mogli da postanu vredni izvori ruda i ostalih bogatstava. Svakako su značajni za naše dalje istraživanje Sunčevog sistema", dodao je Jomans.

Najbolji pogled na predstojeći 2004 BL86 imaće posmatrači iz Amerike, Evrope i Afrike. Ako bude vedro, asteroid će moći da se vidi i sa amaterskim teleskopom, pa čak i kvalitetnijim dvogledom. Sledeći put ovaj asteroid će nam se ovako približiti tek za 200 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: