Subota, 04.10.2008.

15:00

Retimno, centralni Krit

Gradom dominira venecijanska arhitektura, a centar se sastoji od uskih primorskih ulica punih kafića i barova. Retimno je i bitan studentski centar Krita i u svako doba godine je pun života

Autorka: Marina Lalović
Izvor: B92

Izvor: B92

Default images

Retimno (Ρέθυμνο) je centralna i najstrateškija regija Krita. Nalazi se na sat i po vremena vožnje od glavnog grada Herakliona, i na 3 sata od poznate plaže Elafonizi.

Glavni grad regije je Retimno koji je karakterističan po venecijanskoj arhitekturi. Sačinjen je od uskih primorskih ulica punih kafića i barova tako da se u suštini i ne razlikuje od mnogih grčkih primorskih turističkih mesta.

Retimno je i bitan studentski centar Krita i u svako doba godine je pun života. Što se izlazaka tiče tokom leta, uglavnom nije najbolja meta, ako su vam izlasci pripritet putovanja. Postoji nekoliko diskoteka, od kojih je najpoznatija Fortezza blizu same luke, ali se noćni život pretežno sastoji od izaska u barove.
Photo: Sandro Mancuso
Kada su u pitanju cene, Retimno nije skup. Jedan standardni koktel u dosta eksluzivnom baru će vas koštati 6 evra, a zajedno sa koktelom služi se litar obične vode i snack. Taksi košta otprilike oko 10 evra za mesta udaljena otprilike 10/12 km.

Istorijska vrednost grada čini impozantna tvrđava izgrađena u XVI veku za vreme Mletačke republike. S obzirom da je cena za ulazak u tvrđavu 4 evra, a da ova građevina ne sadrži ništa posebno osim predivnog vidikovca na grad i more, preporučujem vam da uživate u predivnom pogledu na pučinu uz kritsko pivo u mnogobrojnim kafićima koji se nalaze u blizini same tvrđave.

Retimno je inače poznat i po karakterističnoj proslavi karnevala tako da ako se zateknete na Kritu prve tri nedelje Velikog posta (korizma), nemojte zaobići ovaj grad.
Photo: Stabilo Boss
Ako ste ljubitelji obilaska primorskih gradova, preporučila bih da odsednete pre u nekom obližnjem mestu nego u samom gradu Retimno. Gradski autobusi ove regije nisu skupi (1 evro), a vrlo su efikasni (prolaze svakih 20 min.).

Međugradski autobusi iz Retimna za Heraklion polaze na svakih sat vremena (6,50 evra, 1 i po sat), kao i za Haniju (6 evra, 1 sat). Pored toga, šest puta dnevno autobusi voze do poznate plaže na jugu ove regije Agia Galini (5,30 evra, 1 i po sat), tri puta dnevno za Moni Arkadiou, (2,40 evra 40 min), dva autobusa dnevno za Omalos (11,90 evra 2 sata). Četiri puta dnevo autobusi idu za Preveli (4 evra, 1 sat i 15 min.).

Mesta sa lepim plažama u blizini grada Retimna su Skaleta (20 minuta udaljena od centra grada) i, posebno, Bali.
Photo: chaddock81
Na plaži mesta Skalete, koja pripada hotelu Retimno Mare, ali koju je moguće posetiti iako niste gosti pomenutog hotela, svakodnevno, tri puta dnevno, se organizuju ture brodićem u okolne pećine. Ovom jedinstvenom i dosta pristupačnom turom (15 evra – 2 sata) imaćete priliku i da se okupate na nekim od plaža koje su dostupne samo brodićima.

Mesto Bali u ovoj regiji za mnoge sadrži i jednu od najlepših plaža na Kritu. S obzirom da su hoteli uglavnom monopolisani paket aranžmanima turističkih agencija, Sunrise Apartments je jedan od privatnih apartmana koji izdaje sobe pojedinačnim turistima. Nalazi se na samoj plaži Evita, a cena dvokrevetne sobe se kreće otprilike 40/50 evra. Vlasnici ovog aprtmana su na raspolaganju da sačekaju svoje goste i na aerodromu Herakliona (+302834094267).

Bali Blue Bay je još jedan od apartmana koji sadrži i bazen na krovu, a u cenu sobe je uračunat i doručak (cena dvokrevetne sobe je 50 evra, +302834020111).

Apartments Ikonomakis nalaze se blizu centra, malo udaljen u odnosu na luku. Cena soba se kreće oko 35/65 evra – dvokrevetne i kvatrokrevetne sobe, (+302834094125).

Sea View Apartments nalazi se na samom šetalištu ispred mora u blizini same luke. Cena soba se kreće otprilike 60 evra za dvokrevetnu (+302834094214).

Ako ste blizu Rethimna nemojte zaobići stenovitu plažu Agia Galini koja se nalazi na južnoj obali ostrva. Iako je puna hotela, ovaj deo Krita je daleko manje posećeniji od severne obale. Na Agia Galina uglavnom letuju porodice i stariji ljudi. Za sve informacije vezane za ovu lokaciju posetite sajt www.agia-galini.com.

Od ovog mesta polaze i razni autobusi za Heraklion (polaze 6 autobusa dnevno (7,10 evra, 2 sata), Rethymno (6 autobusa dnevno, 5,30 evra, 1 i po sat), Festo i Matala (pet autobusa dnevno, 2,80 evra, 40 i 45 minuta).

Pročitajte više o Kritu: Krit, plaže i legende

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: