Čudesni projekat BEOGRAD JE SISTEM

U Beogradu je nedavno pokrenut jedan vrlo zanimljiv projekat koji bi mogao postati mnogo više od neobične postavke za popularizaciju nauke. Reč je o inicijativi za postavljanje modela Sunlevog sistema u razmeri Beograda, simbolično nazvanoj “Beograd je sistem”.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2009.

23:53

Default images

Budući da se o ovom projektu već izvesno vreme svuda piše i govori, za brojne građane koji pokazuju interesovanje da se u njega uključe ili o njemu više saznaju, od pre nekoliko dana su otvorene i stranice na internet adresi www.beogradjesistem.rs.

Ova originalna ideja bi mogla postati jedan od stubova novog identiteta prestonice. Solarni modeli raznih veličina postoje u mnogim svetskim gradovima, pa tako i u Zagrebu, ali nijedan drugi grad u svetu nije pokušao da postavi model Sunčevog sistema svoje veličine.

Kako smatraju autori inicijative, Beograd se kroz ovakvu trajnu postavku može identifikovati tako što će svoj životni prostor poistovetiti sa Sunčevim sistemom, što ima izuzetan turistički i simoblički potencijal.

Umanjeni model solarnog sistema bi se zapanjujuće tačno poklopio sa Beogradom. Svaku planetu i veće satelite bi predstavljale metalne kugle, postavljene na više gradskih lokacija tako da njihova veličina precizno odgovara odnosu dimenzija stvarnih planeta, a rastojanja pravim kosmičkim udaljenostima.

Na beogradskom Ušću nalazilo bi se Sunce prečnika šest metara, a na stotinak metara od njega metalne kuglice koje bi predstavljale unutrašnje planete Merkur i Veneru. Na Kalemegdanu bi se nalazili Zemlja, Mars bi bio u Donjem gradu, Jupiter čak na Vračarskom platou, Saturn na Adi Ciganliji, Uran u Surčinu, a Neptun u Pančevu.

Projekat su osmislili naučnici iz Laboratorije za primenu računara u nauci na Institutu za fiziku u Zemunu, jednoj od vodećih naučnoistraživačkih ustanova u Srbiji, gde se realizuje rekordan broj projekata finansiranih iz evropskih fondova. Kako najavljuju iz ove ustanove, projekat ne zahteva nikakva naročita finansijska sredstva, tako da njegova realizacija građane neće koštati, a može trajno da izmeni lik prestonice i unese u Srbiju novi optimizam.

Projektu se već pridružilo više astronoma, fizičara, programera, arhitekata, slikara i fotografa, a autori ideje pozivaju i sve ostale građane da se uključe u “Beograd je sistem”.

Više detalja o celoj inicijativi možete saznati u tekstu http://www.vreme.com/cms/view.php?id=840887

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: