Nula (0) je stigla iz Lepenskog Vira

Prapostojbina cifre, za koju se dugo verovalo da je stigla sa Arapima, nalazi se na našim obalama Dunava.

Život

Izvor: Izvor: politika.rs, Stanko Stojiljkoviæ

Nedelja, 09.09.2012.

14:53

Default images

Ko je prvi pridodao nulu (0) nizu pradavnih cifara kojima su naši preci sve i svašta zapisivali i zbrajali?

Matematičari još nisu objasnili zašto su u Mesopotamiji božanskim brojevima smatrani 3, 4, 5, 12 i 60, upozorava Božidar Trifunov Mitrović, doktor pravnih nauka, koji na vlastito zapažanje uzvraća: „Odgovor se krije na obalama Dunava – u Lepenskom Viru i Vinči, a dokaze tog izvorišta nalazimo u Rusiji”, piše Politika.

U međurečju Tigra i Eufrata je isprva broj 10 (deset) ispisivan kao „O” (kolo).

Uporni tragalac za praslovenskim korenima blesak otkrivalačkog nadahnuća doživeo je pre nekoliko godina, razgledajući fresku „Srpski čudotvorci” u predivnom Arhangelskom sabornom hramu, među kremaljskim zidinama u prvoprestonoj Moskvi, kako nas u svojim romanima podseća Boris Akunjin. Koga je to nadareni ikonopisac naslikao?

Svetog Savu Serbskog i Prepodobnog Simeona.

U knjizi „Staroslovenski jezik i pismo Etruraca”, sveštenik Svetislav S. Bilbija pravilno je pročitao natpis na Zlatnoj pločici iz Pirgija (šesti vek pre nove ere) kao KoloVeni, „ali nije znao pravi smisao i da je iz te reči nastala reč SloVeni”, smatra naš sagovornik, čije je neobično i uzbudljivo štivo na 180 strana izuzetno lepo oslikanih stranica, „Azbučna matematika Vinče”, nedavno na srpskom izašlo ispod štamparske prese.

I odmah opovrgava uvreženo mišljenje: „Nije tačna tvrdnja da je nula bila nepoznata u Evropi i da su je Evropljani primili iz Indije, preko Arapa”.

Odgonetanje pravog naziva Slovena pomoći će, dodaje on, da se objasne nekolike očigledne protivrečnosti u istoriji matematike:

– Evropa nije poznavala nulu do dolaska arapskih osvajača;

– takozvane arapske cifre, po tvrđenju samih Arapa, nisu arapske;

– Arapi su cifre preuzeli iz Indije, ali ovakve cifre – nule nije bilo u Indiji do 8. veka;

– cifre iz Indije preuzeli su zapadni Arapi, a ne istočni, iako je bilo logično da su to učinili – ako jesu – istočni Arapi koji su joj bili bliži;

– cifr(a) je bila oznaka za nulu;

– cifr(a) je bila oznaka za tajni znak.

Ponadajmo se, poštovani čitaoci, da vas već nismo zbunili. Ne časeći ni časa, Božidar Mitrović obznanjuje kao svojevrsnu svetu tajnu da su „znaci azbučnog pisma i azbučne matematike nastali prvo u Lepenskom Viru”, pre oko 9.000 godina, koju je počivša litvansko-američka arheološkinja Marija Gimbutas još devedesetih godina minulog stoleća nazvala „kolevkom stare Evrope”. Ili prve Evrope, ako vam je lakše da prihvatite.

Skorije istraživanje rusko-američkog biologa sa Univerziteta Harvard, Anatolija Aleksejeviča Kljosova, utemeljeno na DNK genealogiji, osvetljava da (Pra)Sloveni potiču s Balkana od pre tačno 12.200 godina, što potvrđuje tzv. haplogrupa R1a1! Svoje tumačenje, koje ostavlja bez daha dok ga čitate, ugledni naučnik, nekadašnji profesor Moskovskog državnog univerziteta, saopštiće prvi put i u Srbiji na međunarodnom savetovanju „Ka izvorištu kulture i nauke”, od 21. do 23. septembra u Beogradu.

Gde se, u međuvremenu, zaturila naša lepenskovirska nula, iza koje se ređa još devet cifara u desetičnom (dekadnom) prikazivanju?

Godinama mukotrpno proučavajući starostavne spise i iščitavajući potonje rukopise, Božidar Mitrović je ustanovio da je arapsko „safira” na latinskom preimenovano u ništa – nullum. Ako niste znali, (Pra)Sloveni su dugo koristili azbučne oznake da bi iskazali brojeve. Kojim je misaonim bespućima valjalo stići do – nule?

Prateći oskudne i nejasne tragove, pisac rečene naučne pripovesti, protkane brojnim opaskama, nalazima, crtežima i slikama, za neupućenog pokatkad suvišnim, vodi nas u sam osvit evropske kulture (i civilizacije). U Lepenski Vir na Dunavu, u kojem su brojevi nastali da bi se pratilo kretanje Sunca. Konačna predstava: krug kao večni vaskrs prirode.

U vreme Lepenskog Vira i Vinče, nastavlja naš sagovornik, nula nije bila „ništa”, već poimanje „Az” (prvoizvornika – Sunca O), kao večnog vaskrsa Kola drevnih Kolovena (Slovena). „Znaci azbučnog pisma i azbučne matematike nastali su prvo u Lepenskom Viru”, zaključuje Božidar Mitrović.

Dobrodošli u prapostojbinu nule!

„Arhitektura Lepenskog Vira je prva poznata arhitektura u svetu u kojoj se ’oseća’ prisustvo brojeva: niko nije do sada uspeo da savlada ovu matematiku, ona je nepredvidiva i zauvek izgubljena za nas”, rekao je nedavno arhitekta prof. dr Predrag Peđa Ristić.

Čuveni ruski matematičar Vladimir Andrejevič Steklov rekao je u 19. veku da je „matematika uvek bila i jeste izvor filosofije, da je ona iznedrila filosofiju i može se slobodno nazvati majkom filosofije”.

U kratkom predgovoru prof. dr Milan Božić, s Matematičkog fakulteta u Beogradu, potcrtava da nas „Azbučna matematika Vinče” vraća u doba „kada su matematika i filosofija bile jedno”.

„Sve je Kolo”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: