Napravite sami prirodne šampone

Prirodni domaći šamponi sigurno su bezbedni za upotrebu, a koštaće vas manje od onih fabričkih. U nekoliko jednostavnih koraka možete ih napraviti i sami.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2012.

20:38

Default images

Predstavljamo vam pet jednostavnih recepata za šampone za svaki tip kose.

1. Kopriva za rast kose

Danila Panfilov / Flickr.com
Sastojci: šampon na bazi koprive (500 ml), 1-2 kašike rastvora pantenola, ekstrakt koprive (25 ml), 2-3 ampule vitamina B kompleksa, ricinus (50 ml)

Ovu mešavinu koristite kako biste poboljšali stanje vaše kose i sprečili opadanje. Rast novih vlasi trebalo bi da počne posle mesec dana upotrebe, ali bi trebalo da ga koristite i narednih tri do četiri meseca.

Zbog prisustva pantenola, koji se ponaša kao prirodni silikon i čini dlaku čvršćom, s vremena na vreme operite kosu dubinski ili neko vreme koristite mešavinu bez pomenutog sastojka.

2. Šampon od sode bikarbone

kellyhogaboom / Flickr.com
Ovaj šampon odličan je za uklanjanje nataložene prljavštine, peruti i viška sebuma. Naročito je pogodan za osobe s masnom kosom, pa će vam kosa izgledati čisto četiri dana zaredom.

Sve što je potrebno je da pomešate kašiku sode bikarbone sa šoljom ili dve vode i umasirate u vlasište umesto šampona koji inače koristite. Bićete iznenađeni rezultatima.

3. Kukuruzni skrob za bolji volumen

martinak15 / Flickr.com
Rastvorite jednu kašiku sode bikarbone u šolji vode i dodajte polako kukuruzni skrob dok ne dobijete gustinu po želji. Nakon što operete kosu ovim šamponom, izgledaće bujnije i zdravije.

4. Šampon od limuna i krastavca

kelsey_lovefusionphoto / Flickr.com
Limun je poznat kao prirodno sredstvo za čišćenje, a krastavac po svojim hidrantnim svojstvima. Kako biste napravili šampon od kog će vaša kosa biti čistija nego ikad, ogulite limun i zajedno sa oguljenim krastavcem ga ubacite u blender.

Pastu koju dobijete nanesite kao šampon i dobro isperite.

5. Šampon od jaja za suvu kosu

Elizeu Santos-Neto / Flickr.com
Ako mučite muku sa beživotnom i suvom kovrdžavom kosom, ovo je pravi recept za vas.

Umutite dva jajeta, a zatim umešajte tri kašike sode bikarbone, dve kašike maslinovog ulja i dve kašike soka od limuna.

Utrljajte u kosu i dobro isperite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: