Napokon rešena misterija Džeka Trboseka?

Više od 125 godina misterija o Džeku Trboseku bila je tema brojnih knjiga i filmova. Međutim, nakon godina istraživanja, jedan penzionisani detektiv uveren je da je pronašao zločinca iza mnogih, ako ne i svih ubistava koja su pripisana zloglasnom „Džeku“.

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2013.

22:40

Default images

Raniji pokušaji da se identifikuje čovek koji je navodno terorisao London u 19. veku imenovali su umetnike kao što je Vinsent Van Gog, autor knjige „Alisa u zemlji čuda“ Luis Kerol pa čak i rođake kraljice Viktorije kao počinioce.

Međutim, penzionisani detektiv Trevor Meriot veruje da je, nakon 11 godina istraživanja, krivac za ubistva nemački mornar Karl Figenbaum.

Mariot je za britanski sajt Express izjavio da je do ovog zaključka došao kroz analizu dokumenata i visokotehnoloških forenzičkih eksperimenata. On takođe tvrdi da su Holivud i brojni mitovi „iskrivili“ brojne činjenice slučaja tokom godina.

Ono što je istina je da je pet žena – Meri En Nikols, Eni Čepmen, Elizabet Strajd, Ketrin Edous i Meri Džejn Keli, izbodeno u delu Londona pod nazivom Vajtčepel između 31. avgusta 1888. godine i 9. novembra 1888. godine.

Neka svedočenja tvrde da su žene potom raskomadane nakon smrti, a najveći deo iskaza tvrdio je da su žrtve bile prostitutke i da ih je sve ubio isti čovek.

Istraga koju je sproveo Meriot sa ciljem da sazna istinu nije bila nimalo laka. On je čak pred sud izveo Skotland Jard 2011. godine kako bi naterao agenciju da mu preda hiljade dokumenata koji su se ticali slučaja.

On je do tog trenutka već polako počinjao da stiže do Feigenbauma, mornara čiji brodovi su često bili usidreni blizu kraja u kom su se nerešena ubistva dešavala.

Najvažniji podatak jeste činjenica da je Feigenbaumov advokat, Vilijam Lauton, jednom izjavio reporterima da veruje da je njegov klijent priznao zločine tvrdeći da ga je bolest naterala da ubije i unakazi te žene. On je zaista u jednom trenutku osuđen i pogubljen zbog nepovezanog ubistva u Njujorku 1894. godine.

Međutim, kritičari ističu da Meriotova teorija nije baš najčvršća i ističu da on deli problem sa drugim istraživačima Džeka Trboseka – nedostatak konkretnih dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: