Bebi puder Johnson & Johnson ima azbest: Kompanija gubi 40 milijardi

U puderu za bebe Johnson & Johnson decenijama ima azbesta, javlja Rojters. Kompanija tvrdi da nije istina i suočava se sa teškim finansijskim udarcem.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 15.12.2018.

14:48

Default images

Rojters je objavio eksplozivan tekst u kom tvrdi da je kompanija Johnson & Johnson decenijama znala da njihov puder za bebe sadrži azbest. Nakon tog otkrića deonice kompanije su pale 10 odsto i izgubili su gotovo 40 milijardi dolara tržišne vrednosti, izveštava CNN.

Reč je o najgorem padu kompanije od 2002. godine.

Johnson & Johnso se već godinama bori s tužbama u kojima se tvrdi da neki od njihovih pudera koji sadrže tk (mineral gline) uzrokuju rak.

Izveštaj Rojtersa donosi dokumente i druge dokazne materijale iz sudskog procesa prema kojima su rukovodeći ljudi kompanije, menadžeri, naučnici, lekari i advokati znali za problem i o tome nisu obavijestili javnost. Pozitivni testovi od 1971.

Rojters tvrdi da su detaljno proučili dokumente, uključujući iskaze i sudska svedočanstva, koji dokazuju da su od 1971. do dvehiljaditih neki testovi sirovog talka i gotovih pudera bili pozitivni na male količine azbesta, kancerogenog minerala. Rojters izveštava i da dokumenti dokazuju da je kompanija uticala na američke regulatore oko limitiranja azbesta u kozmetičkim proizvodima s talkom.

“Rojtersov članak je jednostran i neistinit”, poručili su iz Johnson & Johnsona i tvrde da je njihov puder puder "siguran i bez azbesta”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: