Revolucija u lečenju raka prostate

Do sada se smatralo da je testosteron svojevrsno 'gorivo' za napredovanje raka prostate i cilj skoro svih terapija bio je smanjiti nivo tog hormona u organizmima pacijenata. Novo, još eksperimentalno medicinsko istraživanje pokazalo je nešto sasvim drugačije.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

12:54

Revolucija u lečenju raka prostate
Foto: Thinkstock

Kako javlja Daily Telegraph, muškarca s uznapredovalim stadijumom raka prostate navodno je potpuno izlečila takozvana 'šok terapija', u kojoj su mu lekari davali velike doze testosterona.

I drugim pacijentima koji su učestvovali u istraživanju rak je polako počeo da se povlači.

Nivo antigena specifičan za prostatu, koji je ujedno i jedini tumorski beleg pomoću kojeg se prilično rano može otkriti rak, drastično se smanjio kod većine od 47 muškaraca koji su se podvrgli novoj terapiji.

- Kod jednog pacijenta nivo antigena pao je na nulu posle tri meseca i 22 ciklusa lečenja, pohvalili su se naučnici.

Ovaj potencijalno revolucionarni medicinski eksperiment pokrenuo je profesor Sem Denmejd iz univerzitetske bolnice Džons Hopkins u Baltimoru u SAD.

- Cilj nam je šokovima ubiti tumorske ćelije napadajući ih testosteronom. Rezultati su zapanjujuće dobri, iako smo još u početnoj fazi. Ohrabruje nas činjenica da bolest kod većine muškaraca već godinu dana, otkad su na našoj terapiji, stagnira, izjavio je profesor Denmejd.

Decenijama pre ovoga otkrića muškarce s rakom prostate lečili su smanjujući im nivo testosterona, polnog hormona koji luče testisi, a takav oblik terapije i danas zagovaraju mnogi stručnjaci.

Vreme će tek pokazati koliko je nova šok terapija, koju su Amerikanci predstavili na simpozijumu u Minhenu u Nemačkoj, uspešna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: