Aktuelno 4

08.05.2024.

20:41

Preminuo proslavljeni muzički producent: Sarađivao je sa velikanima svetske rok scene

Proslavljeni američki muzički producent Stiv Albini, koji je radio sa velikanima rok scene, između ostalih sa grupama Nirvana i Pixies, preminuo je u 61. godini, preneli su danas svetski mediji.

Izvor: Tanjug

Preminuo proslavljeni muzički producent: Sarađivao je sa velikanima svetske rok scene
Shutterstock/ERIK Miheyeu

Podeli:

Albini je bio frontmen undergraund rok bendova poput Shellac i Big Black, ali bio poznat širom sveta kao producent koji u studio donosi posebnu kreativnu energije, prenosi britanski tabloid SAN.

Producirao je treći i poslednji album grupe Nirvana "In Utero" i debitantski album Pixies "Surfer Rosa". Albini je nastavio da radi sa Nirvanom i nakon smrti frontmena Nirvane Kurta Kobejna 1994. godine, radeći sa bendom na nekoliko box setova i njihovom najvećem hitu "Nirvana".

Profimedia

"Zanima me samo rad na albumima koji odražavaju autentičnu percepciju benda o muzici koju stvara. Ako se obavezujete na to kao na princip metodologije snimanja, tada ću se maksimalno potruditi za vas", napisao je Albini u pismu bendu Nirvana 1992. godine, izražavajući svoj interes za saradnju na njihovom trećem albumu.

Kurt Kobejn je bio obožavalac Albinijevog rada na albumu grupe Pixies "Surfer Rosa" i smatrao je da bi njegov stil produciranja bio savršen za anti-korporacijsku sliku Nirvane. Albini je doživeo smrtonosni srčani udar u utorak 7. maja u svom studiju Electrical Audio u Čikagu.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: