Uspeh novog načina izlečenja paralizovanog majmuna budi nadu

Švajcarski naučnici pomogli su majmunu, koji je imao povredu kičme, da ponovo vrati kontrolu nad udovima, a ovo istraživanje moglo bi da rezultira time da će paralizovani ljudi moći opet da hodaju.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2016.

14:14

Uspeh novog načina izlečenja paralizovanog majmuna budi nadu
Foto: Screenshot

Naučnici, koji su lečili majmune neuroprotekcijskim pristupom, sa bežičnim mostom između mozga i kičmene moždine, rekli su da su počeli sa malim izvodljivim studijama na ljudima kako bi ispitali komponente.

“Veza između dekodiranja mozga i stimulacije kičmene moždine – koja bi učinila ovu komunikaciju realnom – je nešto potpuno novo. Prvi put mogu da zamislim da potpuno paralizovani pacijent može opet da pomera svoje noge, pomoću ovog pristupa“, navodi Džoslin Bloh, neurohirurg u univerzitetskoj bolnici u Lozani, koja je izvšrila hirurški zahvat na majmunima.

Profesor Gregorije Kortin, neurohirurg u Švajcarskom federalnom institutu tehnologije, koji je predvodio studiju, istakao je da su velike promene pred nama, kao i da će biti potrebno nekoliko godina pre nego što ova intervencija postane moguća terapija za ljude. Tim naučnika je rekao da ovaj pristup funkcioniše tako što dekodira moždanu aktivnost povezanu sa pokretima hodanja i prenosi to do kičmene moždine, ispod povređenog dela, kroz elektrode koje stimulišu neuronske puteve i aktivne nožne mišiće.

Vraćanjem komunikacije između mozga i relevantnog dela kičmene moždine, naučnici su uspešno izlečili dva majmuna, kojma je po jedna noga bila paralizovana.

Jedan majmun je počeo da koristi nepokretnu nogu već u prvoj nedelji posle povrede, bez treninga na traci ili na terenu, dok je drugom bilo potrebno oko dve nedelje da bi se oporavio do istog nivoa.

“Razvili smo bežični sistem koji može da se ugradi i koji je omogućio primatima da se slobodno kreću“, rekao je profesor Kortin. “Shvatili smo kako da izvučemo moždane signale koji kodiraju fleksibilnost i rastegljivost pokreta noge pomoću matematičkog algoritma.“

On dodaje da je pristup izvodljiv na ljudima, ali i dalje ne mogu sa sigurnošću da kažu kako će ovaj pristup doprineti funkcionalnom oporavku, koji će uticati na kvalilet života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: