Čokolada kao lek za kašalj

Doktor Piter Barns objašnjava da određeni sastojci mogu da zamene mnoge lekove i sirupe, a time i poboljšaju kvalitet života jer je odavno dokazano da crna čokolada podstiče lučenje hormona sreće.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

09:38

Čokolada kao lek za kašalj
Foto: Thinkstock

Čokolada, naročito crna, nije samo omiljena poslastica već i delotvoran lek protiv kašlja, tvrde stručnjaci iz Kraljevskog koledža u Londonu i kraljevske "Brompton bolnice".

Dr Piter Barns objašnjava da određeni sastojci mogu da zamene mnoge lekove i sirupe, a time i poboljšaju kvalitet života jer je odavno dokazano da ova čokolada podstiče lučenje hormona sreće.

Najefikasniji u borbi protiv kašlja je sastojak teobromin, gotovo je tri puta efikasniji od "kodeina" koji lekari najčešće preporučuju. Za razliku od sintetičkih lekova, prirodni sastojak čokolade ne izaziva neželjene efekte na kardiovaskularnom i centralnom nervnom sistemu, koji se najčešće ispoljava kroz pospanost.

Izvor: Novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: