Svetski dan srca: Institut Dedinje otvoren za hitne prijeme

Svaka druga osoba u Srbiji, umre od bolesti srca i krvnih sudova, a naša zemlja je vodeća u Evropi po smrtnosti usled kardiovaskularnih bolesti. Danas se u Srbiji, a i širom sveta obeležava Dan srca.

Zdravlje

Izvor: Jovana Uhrin

Četvrtak, 29.09.2016.

15:57

Svetski dan srca: Institut Dedinje otvoren za hitne prijeme
Foto: Thinkstock

Infarkt je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u Srbiji. Svakog dana skoro 50 ljudi u Srbiji doživi infarkt, a 15 od njih ga ne preživi. Infarkt je urgentno stanje i ukoliko se reaguje na vreme, šanse da bolesnik preživi su mnogo veće. Iz tog razloga, Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" počeo je da dežura za hitan prijem kako bi se rasteretio Urgentni centar koji je do sada trpeo ogroman pritisak.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar rekao je da je opremljena prijemna soba, angio sala sa skenerom i sa svime što je neophodno.

“Ovo je centar veoma poznat ne samo kod naše nego i šire i radiće konačno ono što uz najbolje stručnjake je to da pomognu ljudima kada imaju vitalan problem. Naš sledeći zadatak je da se uključi i vaskularna hirurgija da krene da dežura da radi, što su naši prioriteti, a ovde sa jednog puta nedeljno ići ćemo na dva puta nedeljno”, rekao je.

Godišnje se na ovom institutu obavi vise od 5000 intervencija i procedura, interventnih i dijagnostičkih.

Do sada se godišnje ovde zbrinjavalo oko pedeset pacijenata sa infarktom miokarda, ali sa dežurstvom očekuje se da će taj broj biti mnogo veci.

“Planirali smo da taj broj povećamo na 250 do 300 godišnje i na taj način rasteretimo druge centre i skratimo vreme koje je neophodno da se pacijent zbrine", rekao je Predrag Milojević, direktor instituta “Dedinje”.

“Ukoliko pacijent dođe na vreme i zapušene arterije se otvore u roku od sat vremena, pacijent prolazi skoro bez posledica.”

Ovo dežusrtvo, znatno će rasteretiti Urgentni centrar, koji dnevno zbrine od 700 do 1000 pacijenata usled trauma, ali i urgentnih stanja, a više od polovine su pacijenti sa kardiovasklularnim bolestima.

Marko ercegovac dir Uc

“Ovo je vrlo važna stvar da ustanova kao što je Urgentni centar, koja je bila najviše opterećena, dobije svoju veliku pomoć u kardiovaskularnom centru Dedinje. Naravno ovaj sistem će biti sve razrađeniji ne samo u Beogradu već i u centrima koji će smanjiti opterećenje za ceo Beograd, tako da je ovo veliki dan, ne samo za kardiologiju već i za urgentnu medicinu”, rekao je Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra.

Bolesti srca i krvnih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji . Infarkt koji će nastupiti ima simptome, pa je veoma važno obratiti pažnju na alarm koje organizam šalje.

“To je bol u grudima koji pacijenti najčešće opisuju kao tup bol, pa stezanja, pritiska, pečenja, žarenja koji je lokalizovan duboko u dubini grudnog koša i grudne kosti, koji kod akutnog infarkta traje duže od 20 minuta u kontinuitetu i često se širi na rame, na levu ruku ,može u vrat, donju vilicu”, rekla je Marijana Pejić, kardiolog.

Zainteresovani sugrađani do osam sati večeras imaće priliku da na više punktova od kardiologa, endokrinologa, neurologa, saznaju nešto više o značaju prevencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: