Moždani udar pogađa i mlade: Spasena 19-godišnja devojka

Devojka od 19 godina primljena je juče u Specijalnu bolnicu za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ u Beogradu zbog teškog moždanog udara.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2016.

14:43

Moždani udar pogađa i mlade: Spasena 19-godišnja devojka
Foto: Thinkstock / ilustracija

„Pacijentkinja je primljena u poslednjem trenutku, odnosno po isteku šestog sata od nastanka moždanog udara, pa je na sreću stigla na vreme da joj uradimo trombektomiju. Zbog toga će najverovatnije proći bez ikakvih fizičkih i mentalnih posledica“, kaže dr Milan Savić, direktor specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ i dodaje da je ona najmlađi pacijent kojem je ikada urađena trombektomija.

„Pacijentkinja je izuzetno mlada za ovako tešku bolest, i sami uzroci njenog nastanka kod nekog njenih godina će biti detaljno ispitani posebnim analizama, ali je ipak najvažnije da je jedan mladi život spasen“, ističe dr Savić i napominje da je u lečenju moždanog udara najbitnija pravovremena reakcija i dolazak do lekara koji su stručni za lečenje moždanog udara.

Danas postoje razni načini za lečenje moždanog udara, od kojih je jedan od najboljih upravo trombektomija, odnosno mehaničko uklanjanje ugruška iz velikog krvnog suda u mozgu. Ova terapija, koja se u Bolnici Sveti Sava izvodi od 2014. godine, smanjuje smrtnost i do 50 odsto i nije za sve pacijente, već samo za one kod kojih je začepljen veliki krvni sud i kod kojih su i inače prognoze najlošije.

Svakih 20 minuta jedna osoba u Srbiji doživi moždani udar, a svakih 60 minuta neko umre od moždanog udara. Jedan od razloga visoke smrtnosti je nedovoljno znanje o simptomima moždanog udara i hitnosti. Razlozi kašnjenja su mnogi, ali najčešći su: prehospitalno odlaganje (neprepoznavanje simptoma, produžen transport i drugo), neodlučnost neurologa, otpor prema invazivnim procedurama i nedostupnost svih članova tima za endovaskularne procedure.

Bolnica Sveti Sava jedina je specijalizovana ustanova za lečenje cerebrovaskularnih bolesti u Srbiji, u kojoj se godišnje zbrine oko 7.000 pacijenata, odnosno svaka četvrta osoba koja oboli od moždanog udara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: