Koliko i kako anti-bebi pilule goje?

Anti-bebi pilule nisu direktan uzrok zbog koga dolazi do debljanja i ne treba ih gledati kao takve. Međutim ne treba zanemariti činjenice - evidentan je povećan osećaj gladi i zadržavanje vode pa dolazi do povećanja telesne težine.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 21.06.2014.

11:10

Default images

Foto: The Hidden Collection/Flickr.com

Žene korišćenje anti-bebi pilula povezuju sa debljanjem a sada mnoga istraživanja pokazuju da one mogu biti uzrok povećanja telesne mase.

Međutim, naučnici tvrde da anti-bebi pilule nisu direktan uzrok debljana a izuzetak je "Depo-provera", kontracepciono sredstvo koje se unosi injektivno i zbog koga, dokazano, dolazi do nuspojave povećanja telesne težine.

S obzirom na razne vrste i kombinacije hormona koje sadrže anti-bebi pilule i s obzirom na genetiku nekih žena, njihov učinak na telesnu težinu može biti različit.

U nekim slučajevima se pokazalo kako ove tablete mogu da ubrzaju metabolizam u manjoj meri i tako dovedu do gubitka kilograma ali je češći slučaj povećanje telesne težine kao posledica nesvesnog unošenje većeg broja kalorija i zadržavanja vode u telu.

Pilule ne stvaraju nove masne ćelije ali mogu povećati apetit kod žena. Rešenje je kontrola unesenih kalorija i fizička aktivnost.

Obratite pažnju na to da li jedete više nego pre nego što ste počeli da pijete pilule. Drugi razlog povećanja telesne mase jeste i veće zadržavanje vode koje se zove i "lažno debljanje". Tada je važno piti dosta vode tokom dana ali smanjiti unos soli i uvesti mnogo voća i povrća u ishranu.

Sličan odgovor telo žene ima i na menstrualni ciklus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: