Šta jesti pre i posle vežbanja?

Šta treba da jedete pre i posle vežbanja, kako bi efekti bili maksimalni?

Zdravlje

Izvor: Izvor: Fox News

Sreda, 01.05.2013.

18:33

Default images

Osim što treba da birate sveže namirnice, a izbegavate prerađevine, postoji još nekoliko trikova koji mogu pomoći da se efekti vežbanja brže primete i da telu date sve što mu je potrebno.

Pre vežbanja

Užina pre vežbanja treba da bude zakazana za sat do sat i po pre treninga. Veličina porcije je važna, jer ne bi trebalo da pojedete više od 115 grama neke hrane, jer će u suprotnom vežbanje poremetiti vaše varenje.

Ako radite treninge snage, pre vežbanja pojedite bademe ili avokado ili popijte kafu. Ove tri namirnice podstiču lučenje dopamina koji je hormon važan za motivisanost, elan i mišićnu funkciju.

Dobar izbor je losos, govedina, sardine, kao i bobičasto voće.

Ukoliko želite da povećate mišićnu masu, povećajte nivo insulina neposredno pre vežbanja. To ćete učiniti ako pojedete porciju čistih proteina, poput ribe, ćuretine ili belanaca uz malo ugljenih hidrata u vidu integralnog pirinča.

Posle vežbanja

GIANTsqurl / Flickr.com
Kako biste povećali i snagu i mišićnu masu, vaš obrok posle vežbanja treba da sadrži i proteine i ugljene hidrate.

Tome treba da dodate i zeleni napitak napravljen od izmiksanog spanaća, kelja, krastavca, celera i drugog zelenog povrća, kako biste smanjili kiselost u organizmu i smanjili mogućnost upale mišića koju izaziva taloženje mlečne kiseline.

Posle tečnog obroka, sat vremena kasnije pojedite belanca i ovsenu kašu ili ćuretinu sa slatkim krompirom ili piletinu sa integralnim pirinčem.

Želite da smršate?

Ako je gubljenje masnih naslaga vaš cilj, najbolje bi bilo da vežbate “na prazan stomak”, dakle odmah pošto ustanete. To će prisiliti telo da koristi svoje zalihe energije i razlaže salo.

Umesto da užinate, posle ovakvog treninga pojedite kompletan obrok, dakle doručak, oko sat vremena posle vežbanja. Veličina porcija je takođe važna, a potrudite se da poštujete preporuke za kalorijski unos tokom dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: