Zdravlje

Sreda, 28.03.2012.

11:15

Čovek dobio novo lice, zube i jezik

Američki lekari uradili su najobimniju, ikada izvršenu, transplantaciju lica.

Izvor: B92

Default images

Operacijom, u Merilendskom Univerzitetu, Ričard Noris dobio je novo lice uključujući vilicu, zube i jezik. Ovaj 37-godišnji muškarac je imao nesreću s vatrenim oružjem u kojoj je izgubio usne i nos, pre punih petnaest godina koliko je nosio masku skrivajući lice.

Složenu operaciju finansirala je američka mornarica koja se nada da će ova tehnika pomoći ranjenima u ratovima u Iraku i Avganistanu.
Dr Eduardo Rodrigez sa svojim timom hirurga; Foto: Beta
Operacija je trajala 36 sati a vođa hirurškog tima dr Eduardo Rodrigez kaže da je glavni cilj bio vratiti funkcije usnama i nosu ali i estetski popraviti stanje pacijenta.
Foto: Beta
"Ričard Noris sada može da pere zube, može da se brije i ponovo ima čulo mirisa" dodaje Rodrigez, plastični, rekonstruktivni i maksilofacijalni hirurg iz Merilenda.

Prva transplantacija lica je izvedena 2005. godine u Francuskoj na ženi koju je ujeo pas. Prošle godine su španski hirurzi izveli prvu celokupnu transplantaciju lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: