Nova vest
Košarka 52

16.5.2024.

10:52

Gober ne može da zaustavi Jokića, ali može Zubac

Nikola Jokić iz noći u noć potvrđuje zašto je MVP NBA lige i trenutno najbolji košarkaš na svetu.

Izvor: Index.hr

Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

U prethodnom meču protiv Minesote njegovi Denver Nagetsi slavili su na svom terenu sa 112:97 i tako preokrenuli u polufinalnoj seriji Zapada na 3-2.

Jokiću je pre ovog meča uručeno MVP priznanje, treće u karijeri, a nakon toga usledila je parada vrhunskih poteza srpskog košarkaša.

Francuski centar Rudi Gober, koji je ove sezone četvrti put proglašen za najbolje defanzivca NBA lige, bio je potpuno nemoćan protiv Jokićevih finti i šuteva iz nemogućih uglova.

Iz togarazloga postavlja se pitanje ko može da zauastavi Jokića, ako to ne može najbolji odbrambeni igač lige.

Agencija Sportradar izvukla je podatke iz poslednjih pet sezona o tome kakav je učinak imao Jokić u situacijama jedan na jedan, kad bi loptu primio na postu.

Prema tim podacima jedini čovek u NBA ligi koji se može nosi sa Srbinom jeste Ivica Zubac.

Prema Sportradaru, Jokić je u tih pet godina 69 puta bio u situaciji jedan na jedan sa Zupcem i iz njih postigao samo 47 poena, odnosno 0.68 po posedu.

Da je Jokić pogodio svaki put, imao bi 2.00 poena po posedu, ili čak više ako uz koš iznudi i prekršaj za dodatno bacanje, a svaki drugi put 1.00 po posedu.

Zupčevih 0.68 znači da je Jokić protiv njega realizirao malo više od svake treće prilike, što je neveroatan podatak ako se zna da je Jokić u tih pet godina realizirao 58 posto svojih šuteva iz igre, a sa posta je efikasniji je nego s bilo koje druge pozicije, osim iz neposredne blizine koša.

Podeli:

Komentari 52

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 52

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
iOS

Samo nek se obrće

Novi iOS 18 operativni sistem dolazi sa korisnom opcijom kada je u pitanju Wi-Fi adresa.

MacRumors

16:27

52 min

Novo Sport Video Menu