"Genetske bolesti su okrutnije od genetskog modifikovanja"

Doktor Kristofer Džindžel, istraživač neuroetike na Univerzitetu u Oksfordu, izneo je svoje mišljenje o genetskoj modifikaciji u članku za britanski list Daily Mail.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

13:49

Default images
Foto: Thinkstock

Genetska modifikacija prešla je dug put od naučne fantastike do realnosti.

Istraživači predvođeni Đunđijem Hangom sa Univerziteta Jat-sen u Guangdžou objavili su pre dve nedelje prvi rad o menjanju DNK ljudskih embriona.

Uprkos tome što je sprovođeno na oštećenim embrionima koji se nikad ne bi mogli razviti u čoveka, pionirsko istraživanje izazvalo je brojne kontroverze.

Mnogi, uključujući i najprestižnije naučne časopise, označili su ovo istraživanje neetičkim i zatražili njegovu zabranu.

Genetsko modifikovanje, međutim, moglo bi da iskoreni brojne ozbiljne genetske poremećaje poput cistične fibroze, talasemije, Hantingtonove bolesti, pojedina stanja poput dijabetesa, pa čak i neke oblike Alchajmerove bolesti.

Jedini dostupni metod prevencije genetskih bolesti trenutno uključuje IVF tehniku vantelesne oplodnje (In vitro fertilizacija) i predimplantacijsku genetsku diagnostiku (PGD).

Zajedno, IVF i PGD omogućavaju potencijalnim roditeljima da stvore nekoliko embriona i upotrebe samo onaj koji ne nosi gene koji uzrokuju određene bolesti.

Ova tehnika, međutim, kod nekih parova nije efikasna, na primer ako se pokaže da svi proizvedeni embrioni imaju predispoziciju za neku bolest.

Hronične bolesti svake godine odnesu više od 30 miliona života.

Razlozi koji se iznose protiv genetskog modifikovanja uglavnom su emotivne prirode i nedovoljno argumentovani.

Kao glavni razlog navodi se nepredvidivost dejstva genetske modifikacije na buduće generacije.

Ali to važi za nastanak svake nove tehnologije. Ko može da predvidi kakav će efekat imati informacione tehnologije, internet i pametni telefoni na buduća pokolenja?

IVF i PGD podjednako su nepredvidive tehnologije, sa potencijalno znatno razornijim dejstvom od modifikacije gena, ali se pokazalo da su bezbedne.

Još jedan argument koji se često iznosi protiv modifikovanja gena je stvaranje tzv. “dizajnerskij beba”. Ali korišćenje IVF i PGD tehnologija već čini mogućim biranje visine i boje očiju dece, što trenutni zakoni sprečavaju.

Isto tako, ne postoje razlozi zašto sličnim propisima ne bi mogla da se spreči primena genetskog modifikovanja na ovaj način.

Stručnjaci bi trebalo da imaju u vidu da je u pitanju jedno revolucionarno otkriće koje bi ubuduće moglo da poštedi čovečanstvo mnogih muka i koje bi moglo da donese mnogo koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: