Šećerna zamka

Da li ste nekada razmišljali o tome koliko se zapravo šećera krije u našoj hrani? Ne bi bilo zgoreg da na ambalaži, među spiskom ugljenih hidrata uvek proverite količinu šećera.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

10:35

Default images

Gorko-slatka istina

U Velikoj Britaniji godišnje se konzumira preko dva miliona tona šećera. Zanimljivo je da ljudi nisu svesni toga u kojoj se sve hrani on nalazi.

Većina nas misli da se šećer nalazi samo u slatkišima. Međutim, određene vrste hrane i napitaka sadrže iznenađujuće velike količine šećera.

Šećerna zamka

Šećer se čak nalazi u nekoj hrani i nekim pićima za koja mislimo da su zdravi, kao što su niskokalorični jogurt ili neke vrste soseva. Između ostalih to su kečap, sosevi za salatu, ali i pojedine vrste žitarica i dijetalnih biskvita.

Proizvođači vole šećer

Šećer se dodaje nekim proizvodima da bi bili ukusniji. Kada se na primer mast ukloni iz nekih namirnica, obično se dodaje šećer da nadomesti nedostatak u ukusu. Zbog ovoga, mnoge vrste hrane kao što su jogurt ili niskokalorične grickalice mogu sadržati mnogo veće količine šećera nego što mislimo.

Poput soli, postoje takozvani „šećerni dodaci“ koji utiču na produženu svežinu određenih namirnica kao što su hleb, žitarice ili čak neko povrće. Posledica toga može biti unošenje prevelike količine šećera, jer nekada nismo svesni toga šta sadrži neka hrana koju jedemo.

Opasnost skrivenog šećera

Ako jedemo više šećera nego što nam treba, naša jetra ga pretvara u masno tkivo. Zbog toga ponavljano unošenje šećera može da prouzrokuje povećanu težinu i gojaznost, čime rizikujemo da obolimo od dijabetesa ili nekog srčanog oboljenja. Šećer je takođe loš za naše zube, s obzirom na to da se bakterije u našim ustima hrane njime.

Otkrivanje hrane u kojoj je šećer

Otkrivanje toga koliko zapravo ima šećera u našoj hrani može biti zbunjujuće, s obzirom na različite tipove kao što su glukoza, fruktoza i saharoza. Proizvođači hrane nisu u obavezi da precizno naznače odnos „šećernih dodataka“ i prirodih šećera, ali možete pogledati kolika je ukupna količina šećera kada na ambalaži pogledate spisak ugljenih hidrata. Ako u 100g hrane ima više od 15g šećera to znači da je koncentracija velika, a ukoliko 100g hrane sadrži manje od 5g šećera, znači da je niskokalorična.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: