Večernji trening ne remeti san

Novo istraživanje pokazalo je da se osobe koje su vežbale sat i po pre spavanja su kraće budne, manje bude tokom noći i duže spavaju u dubokom snu.

Izvor: Izvor: Veèernje novosti

Subota, 26.07.2014.

19:54

Default images

Preporuka da veče nije vreme za vežbanje posle najnovijih nalaza švajcarskih naučnika sa Univerziteta u Bazelu mogla bi da “padne u vodu”. Prema njihovim zaključcima fizička aktivnost kasno uveče, ipak, ne remeti san, kao što se dosad verovalo.

U istraživanju su učestvovala 52 ispitanika prosečne starosti od 19 godina.

Učesnici istraživanja su praktikovali sportske aktivnosti do oko 90 minuta pre odlaska na spavanje, posle čega je ustanovljeno da je intenzivnije vežbanje povezano s kraćim periodima budnosti, manjim šansama za buđenje tokom noći i dužim trajanjem dubokog sna.

- Verujemo da ova studija ima potencijal da rasvetli duboko ukorenjeno mišljenje i demotivaciju da uveče nikako ne treba vežbati - kaže vođa istraživanja Serž Brand sa Univerziteta u Bazelu.

Učesnici su ispunili svoju standardnu rutinu tokom ove studije i bavili se sportom od sat do sat i po vremena uveče, a završili su oko sat i po pre odlaska u krevet.

Pre odlaska na počinak, učesnici su sumirali svoje raspoloženje i nivoe apetita, kako bi se ocenilo koliko su naporno vežbali. Takođe tokom noći su praćeno pomoću sprave koja meri obrasce sna - EEG.

Oni koji su vežbali, zaspali su brže, budili su se manje puta tokom noći i duže spavali u dobokom snu, piše “Sleep Medicine”.

Izvor: Večernje novosti
Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: