Da li istezanje štiti od povreda?

„Uvek se istegnite pre vežbanja“. Ovaj savet odzvanja brojnim teretanama, fitnes centrima i sportskim dvoranama, međutim, iako zvuči kao dobra ideja, da li istezanje zaista sprečava povrede?

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2012.

08:30

Default images

Istraživanja su pokazala da osobe koje se istežu pre vežbanja nemaju ništa manje šanse da dožive povredu od osoba koje to ne praktikuju.

U jednoj od studija, fizioterapeut Rod Rope sa Univerziteta u Australiji ispitao je više od 2.600 vojnih regruta tokom njihovih treninga.

„Istezanje bi trebalo da bude prevencija kada su povrede u pitanju, ali nisam naišao ni na jedan dokaz koji bi to podržao“, izjavio je Rope.

Pope je takođe preporučio vojnim organima da ukinu obavezno zagrevanje pre treninga zbog toga što je u pitanju gubljenje vremena.

Istezanje prija i priprema mišiće za vežbu, i može biti korisno kod osoba sa određenim fizičkim problemima, ali dokazi pokazuju da istezanje ne smanjuje borj povreda tokom vežbanja.

Foto: Image courtesy of Marcus / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: