Zdravlje

Utorak, 17.09.2013.

21:20

5 nutrijenata od ključne važnosti za zdravlje

Ako se zdravo hranite, ne bi trebalo da imate problema sa nedostatkom vitamina i minerala. Ipak, nekada je potrebno modifikovati ishranu kako biste uneli više potrebnih nutrijenata.

Izvor: Oprah.com

Default images

Proverite da li unosite dovoljno vitamina i minerala.

Kalijum

Bruno Girin / Flickr.com
Kalijum je ključni mineral za funkcionisanje svih ćelija, tkiva i organa u ljudskom telu. Takođe, bitan je za kontrolisanje krvnog pritiska, a postoje i brojni dokazi da smanjuje rizik od šloga.

Važan je i za sportiste jer sprečava grčeve u mišićima i upale.

Potrebno vam je: 4.700 mg dnevno

Dobri izvori: Jedite mnogo voća i povrća poput brokolija, dinje, bundeve i banana. Ove namirnice treba da jedete sirove, kuvane na pari ili pečene, jer kuvanje uništava kalijum.

Jod

woodleywonderworks / Flickr.com
Ovaj mineral potreban je za rast i razvoj, a ključan je za funkcionisanje tiroidne žlezde i dobar metabolizam. Telo samo proizvodi jod, pa ne mora da svakog dana bude na vašoj trpezi.

Potrebno vam je: 150 mikrograma dnevno, za trudnice 250 mikrograma, a dojilje 290 mikrograma

Dobri izvori: Ako koristite nejodiranu so u ishrani, jedite više morskih plodova, mlečnih prerađevina i jaja. Neki ljudi imaju potrebu i za suplementima.

Vitamin D

woodleywonderworks / Flickr.com
Vitamin D je mnogo više od ojačivača kostiju. Postoje dokazi da u određenim dozama smanjuje rizik od mnogih vrsta raka, a štiti i od srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.

Jedna studija pokazala je da osobe sa niskim nivoom vitamina D u krvi imaju 26 odsto veću šansu da će prevremeno umreti.

Potrebno vam je: 600 internacionalnih jedinica, a 800 ako ste stariji od 80 godina

Dobri izvori: Najlakši način da dobijete vitamin D je de se izlažete suncu. Međutim, zbog rizika od raka kože, mnogi dermatolozi preporučuju da se oslanjate na hranu i suplemente. Najbolji izvor su masne ribe, a dokazano je da kašika ulja od jetre bakalara ima 340 puta veću količinu vitamina D od preporučene dnevne doze.

U manjim količinama nalazi se u goveđoj jetri, siru i žumancima.

Vitamin B12

soyculto / Flickr.com
Vitamin B12 je važan za energiju i jača imuni sistem. Neophodan je i u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a prirodno se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla.

Potrebno vam je: 1,4 mikrograma, 2,6 za trudnice, odnosno 2,8 za dojilje

Dobri izvori: U mesu raznih vrsta ribe ima dovoljno ovog vitamina, ali je najbolji izvor crveno meso. Ukoliko ste vegetarijanac ili vegan, uzimajte 100-procentne suplemente.

Magnezijum

HealthAliciousNess / Flickr.com
Magnezijum je uključen u brojne telesne funkcije – od održavanja mišića, nerava i srca, do regulisanja imunog sistema.

Povećavanjem unosa možete popraviti raspoloženje i sprečiti srčani udar i hipertenziju.

Potrebno vam je: 320 mg za žene, 420 za muškarce

Dobri izvori: Orašasti plodovi najbolji su izvor ovog minerala, a najveći udeo imaju bademi (160 mg u 60 grama). Odlični su i indijski orasi, spanać, bamija, soja, mahunarke, semenke i integralne žitarice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: