Čovek je pokušao da ga spreči, ali je robot uradio što je naumio

Američka firma Boston Dynamics testirala je sposobnsot svog robota SpotMini se prilagodi okolnostima i preprekama, dok otvara vrata i prolazi kroz njih.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

15:55

Čovek je pokušao da ga spreči, ali je robot uradio što je naumio
Prinscreen YouTube/BostonDynamics

Čovek, koji je doveo robota do vrata, pokazao mu je kvaku, i dao komandu "Napred". Robot je, potom, samostalno, nastavio da obavlja dalje operacije.

Kamera, smeštena u robotskoj ruci, u stanju je sama da locira položaj kvake, dok kamere na telu robota određuju da li su vrata otvorena ili zatvorena i upravljaju robota dok prolazi kroz njih.

Pročitajte još: Zatvorena vrata više nisu prepreka za robota Boston Dynamicsa

Za pokrete robota zadužen je softver, koji mu omogućava da uskladi svoje ponašanje i način kretanja u odnosu na prepreke koje mu se mogu naći na putu.

Sposobnost robota da automatski odogovori na sve "smetenje", koje se ukažu tokom obavljanja zadate operacije, kao što je pokušaj čoveka da ga omete i vrati nazad u prostoriju u trenutku kada je robot skoro već prošao kroz vrata, pokazuje unapređene ukupnu sposobnosti kretanja robota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: