Ovako će telefoni promeniti naše živote

Da li se sećate vašeg prvog mobilnog telefona? Pre koliko godina ste ga dobili/kupili? Koliko je vremena od tada prošlo i koliko se vaš sadašnji telefon razlikuje od prvenca?

Tehnopolis

Izvor: Izvor: B92, CNN

Ponedeljak, 16.12.2013.

16:07

Default images

Pa, spremite se za nove promene, jer će mobilni telefoni značajni izmeniti naš život i u narednih deset godina, piše CNN.

Tokom naredne decenije telefoni će postajati sve pametniji i promeniće način na koji komuniciramo, plaćamo troškove, putujemo, obrazujemo se...

Telefon će postati vaš lični asistent

Nakon što je Apple predstavio svoju popularnu Siri, mogli smo da naslutimo u kom će se pravcu kretati svet mobilne tehnologije. Sasvim je izvesno da će se kroz naredne godine prisutnost sličnih servisa povećati, i da će oni sve više biti personalizovani po uzoru na svoje korisnike. Naši telefoni tako će znati šta volimo i kakve su naše potrebe, a skoro je sigurno da će ti servisi i dobiti svoj izgled, pa više nećemo komunicirati sa praznim ekranom.

Nimalo ne bi bilo iznenađujuće da i Holivud tu umeša svoje prste, pa tako budemo imali lične asistente sa likom neke zvezde ili televizijskog junaka. (Pojedini) Pametni telefoni neće imati ekrane

Ako mislite da je kod vašeg sadašnjeg smartfona ekran važna stvar, evo jedne zanimljivosti – u budućnosti pojedini telefoni verovatno neće imati ekrane.

Telefon će biti aktiviran na dodir ili uz pomoć glasa. To će biti dovoljno da u pomoć pozovete vašeg inteligentnog asistenta koji će potom sav posao raditi za vas.

“Proširena” stvarnost (Augmented Reality / AR) će olakšati naš život

Uz pomoć novih kamera moći ćemo da posmatramo svet oko nas na sasvim drugačiji način. Dovoljno je da usmerimo kameru telefona u željenom pravcu, a AR aplikacije će nam omogućiti sliku sa svim potrebnimi informacijama i detaljima, ponekad čak nevidljivim golom oku.

Primera radi, kada krenemo na planinarenje, dovoljno će biti da kamerom usnimimo vrh koji želimo da osvojimo, a potom ćemo dobiti sve informacije o planini, stazama i drugim potrebnim informacijama.

Ali to nije sve... Primera radi, uz AR aplikacije biće dovoljno da jednom usnimite proizvod koji želite, potom kamerom usnimite ulicu u kojoj ste, a ona vam ponudi sve opcije u vezi sa tim gde se željeni proizvod u toj ulici može naći. Vaš smartfon će imati 3D displej i 3D pretraživač... I neće vam biti potrebne naočare da to koristite!

Umesto dosadašnjeg listanja stranica na internetu, u budućnosti ćemo moći da “zavirimo” u prostor koji hoćemo. Nećemo morati da čitamo opise novootvorenog muzeja, već ćemo uz pomoć telefona moći da prošetamo njime.

Predmeti će moći da “iskaču” iz naših ekrana, a da mi, kao što rekosmo, ni ne nosimo 3D naočare. Trodimenzionalni internet na smartfonu označiće veliku prekretnicu u dosadašnjim sistemima poslovanja.

Vaš smartfon postaće vaš novčanik

Ne brinite, i dalje ćemo koristiti gotovinu i kreditne kartice. Ali sve će više usluga i stvari moći da se plaća uz pomoć telefona.

Baš kao što sada imamo čitače kreditnih kartica, uskoro ćemo imati i čitače NFC čipova koji se nalaze u našim telefonima. Biće dovoljno da prinesemo telefon čitaču i da sa računa, baš kao prilikom plaćanja karticom, bude skinut potreban novac.

To je samo jedna od opcija zbog kojih je sigurnost i bezbednost u IT svetu sve važnije polje. Vrlo je moguće da će u budućnosti za plaćanje osim očitavanja čipa biti potrebno i prepoznavanje otiska prsta, glasa ili lica.

Šta mislite o ovim promenama? Da li vas plaše ili im se radujete? Koja od njih vam sa naše sadašnje tačke gledišta, deluje najkorisnije?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: