Čija je mreža najbolja?

U pokušaju da saznaju odgovor na ovo pitanje, časopis connect Srbija i kompanija P3 communications, testirali su kvalitet mobilnih mreža u Srbiji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

16:29

Default images

Metodologija koja je korišćena ovom prilikom je osmišljena od strane connecta, a istraživanje je izvršeno u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, duž Koridora 10 i na pristupnim putevima.

Ocenjivan je prenos glasa i prenos podataka, gde je glasovna komunikacija učestvovala sa 60 posto u završnoj oceni, a pristup merenjima je bio statistički - vršeno je do 1700 merenja za glasovnu komunikaciju i do 2000 merenja broadband servisa po operatoru.

Tim kompanije P3 communications je, u specijalizovanim mernim automobilima, krstario zacrtanom rutom, a telefoni su obavljali i primali test pozive, beležili uspešnost i kvalitet prenosa glasa i podataka.

Na osnovu vrednovanja rezultata, najbolji skor je postigao Vip mobile, koji je pobedio na polju prenosa podataka, Telenor je takođe postigao visok skor, pre svega u domenu prenosa glasa, a adut Telekoma Srbije je najbolje pokrivanje magistralnih puteva 3G signalom.

Od mogućih 500, Telekom je osvojio 318, Telenor 409, a Vip 434 poena.

Više o korišćenoj metodologiji i bodovanju možete pronaći ovde.

A kakva su vaša iskustva sa mrežama domaćih operatora?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: