Šmit nije više CEO Googlea

Erik Šmit, dosadašnji izvršni direktor kompanije Google, više neće biti na toj poziciji. Njegovo mesto preuzima jedan od osnivača ove kompanije, Leri Pejdž.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 21.01.2011.

09:55

Default images

Iako više neće biti na ovoj poziciji, Šmit ne odlazi iz ove kompanije.

On je u svom postu, objavljenom na zvaničnom Google blogu ovim povodom, rekao, da je duže vreme razmatrano na koji način može da se pojednostavi struktura menadžmenta i ubrza proces donošenja odluka.

Iako od danas preuzima neke od dužnosti, Leri Pejdž će CEO (izvršni direktor) Googlea zvanično postati 4. aprila.

"Neverovatno sam ponosan na svoju poslednju deceniju koju sam proveo kao CEO, i siguran sam da će sledećih deset godina, pod Lerijem, biti još bolje. Leri je, po mom mišljenju, spreman da vodi", rekao je Šmit.

Šmit, međutim, ne odlazi iz kompanije, već se se nalaziti na mestu izvršnog predsednika, na kom će se, prema njegovim rečima, fokusirati na ona polja na kojima može najviše da doprinese, kao što su partnerstva, poslovni odnosi, ali će raditi i kao savetnik dvojici osnivača, Sergeju Binu, i novom izvršnom direktoru, Leri Pejdžu.

Inače, Pejdž se već nalazio na ovoj poziciji od 1998. do 2001. godine, kada ju je preuzeo Šmit.

Ubrzo nakon objavljivanja ove vesti, pojavile su se i vesti o Šmitovoj prodaji akcija kompanije Google u vrednosti od 335 miliona dolara.

Iako se radi o velikoj sumi, to je ipak samo mali deo akcija koje Šmit u Googleu poseduje, tačnije 534 hiljada od 9,2 miliona akcija ove kompanije, koje su u njegovom vlaništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: