Kako da postanete "duh" na internetu?

Ako imate osećaj da su vas savremeni oblici komunikacija “progutali” i da više ne možete da izdržite uplive u privatnost velikih internet kompanija, možda bi trebalo da razmislite o “brisanju” vašeg online identiteta.

Tehnopolis

Izvor: Gizmodo

Utorak, 12.11.2013.

13:00

Default images

Ipak, takav korak zahteva ozbiljno proučavanje pravila privatnosti. Mi vam olakšavamo postupak, tako što navodimo načine za brisanje naloga sa najvećih društvenih mreža.

Velika “četvorka”

Pre nego što krenete u potragu za starim MySpace nalogom, trebalo bi da “uništite” tragove na najvećim društvnim medijima – Facebooku, Twitteru, Google Plusu i LinkedInu.

Facebook

Facebook daje jednostavno uputstvo za deaktiviranje naloga; potrebno je da odete u Account Settings > Security> Deactivate your account.

Ne dajte se zavarati! Deaktiviranje nije brisanje naloga, pa kada odaberete ovu opciju, Facebook i dalje ima gotovo sve vaše podatke, za slučaj da se predomislite.

Da zaista uništite svoj nalog, morate da odete na stranu Delete My Account i kliknete veliko plavo dugme.

To je sve – zvanično vas više nema na Facebooku. Proces će potrajati neko vreme, dok se izbrišu svi vaši podaci, svaka tagovana slika i pominjanje, ali kada to učinite, ireverzibilan je.

Ako pak želite da sačuvate slike koje ste sačuvali na ovoj mreži, sve možete prebaciti na hard drive, ukoliko “odete” na Account Settings > General > Download a copy of your Facebook Data > Start My Archive.

Twitter

Za razliku od Facebooka, na Twitteru deaktiviranje znači brisanje i to vrlo lako. Potrebno je da kliknete na Account Settings > Deactivate my account > Okay, fine, deactivate account.

Zatim unesete svoju šifru i nalog je izbrisan.

Ipak, imajte u vidu da Twitter čuva informacije o vama, za slučaj da se pokajete, ali ne duže od 30 dana.

LinkedIn

Još jedna mreža koje se lako otarasiti je LinkedIn. Potrebno je da uđete u Privacy & Settings na padajućem meniju u gornjem desnom uglu strane i odatle u Account > Close Your Account.

Odgovorite na pitanje zašto odlazite, potvrdite još jednom da je reč o vašem nalogu i slobodni ste! Doduše, biće potrebno neko vreme da nestanete iz Google pretrage, ali ne dugo.

Google +

Postoji velika verovatnoća da ste član Google +, a da to i ne znate. Ako želite da se otarasite ovog naloga, potrebno je da preduzmete više koraka.

Pre svega, treba da imate u vidu da treba izbrisati Google + informacije, a da vam se to ne odrazi na Gmail ili Gcal nalog.

Kako biste uklonili samo javne informacije, prvo se ulogujte u Google +, kliknite na vaše ime i/ili email adresu u gornjem desnom uglu ekrana i uđite u Account Management > Delete profile and remove related Google+ features > Delete Google+ content.

To će ukloniti podatke sa profila, “krugove” i slično.

Kako biste u potpunosti uklonili Google + nalog, ponovite pomenuti proces, ali odaberite Delete your entire Google profile.

To zvuči pomalo radikalno, ali nije. Još ćete moći da koristite Gmail, Google Drive i slično. Međutim, potpuno će ukloniti Google + iz vašeg života, ali će možda izazvati određene probleme sa YouTube nalogom .

Ako želite da “idete do kraja” i potpuno se izbrišete iz Google evidencije, posetite glavnu stranu Google Account, kliknite na Close account and delete all services and info associated with it i to je sve.

Čišćenje “mrvica”

Kada ste uklonili veći “nered”, vreme je da se pobrinete za manje i starije naloge. Ipak, ako ne čuvate podatke o svim postovima koje ste pre mnogo godina ostavili na nekom forumu, trebaće vam neko vreme da svemu uđete u trag.

Srećom, za to postoje alati.

Account Killer održava ogromnu bazu podataka o sajtovima – ima ih više od 500 i može ponuditi direktne linkove ka stranama za brisanje naloga.

Just Delete Me nudi sličnu uslugu, baš kao i praktična Chrome Extension koja će otkriti da li ste bili na nekom sajtu u koji ste ušli i direktno vas povezati sa stranom za brisanje.

Knowem traži sajtove koje ste i zaboravili, tako što traži vaše korisničko ime na više od 500 popularnih internet strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: