Tehnopolis

Četvrtak, 14.10.2010.

12:23

FB čuva obrisane fotografije

Ukoliko pomislite da ste se rešili kompromitujućih fotografija tako što ste ih obrisali sa Facebook profila, varate se.

Izvor: BozzaBench

Izvor: B92

Default images

Svako ko je imao direktnu URL adresu do određene fotografije može joj pristupiti i nakon što ste je zvanično obrisali i uklonili sa vašeg profila. Portal ARS Technica je sproveo mali eksperiment i utvrdio da je nakon 16 meseci od brisanja fotografijama i dalje moguće pristupiti preko unosa direktne URL adrese.

Nakon što su upitani za komentar u vezi ove prakse, predstavnici Facebooka su odgovorili da intezivno rade sa partnerskom CDN kućom kako bi konačno rešili ovaj problem.

On je uzrokovan činjenicom da se kopije vaših fotografija i nakon brisanja zadržavaju u CDN keš memoriji još neko vreme. Radi se na tome da se taj vremenski interval čuvanja podataka u keš memoriji maksimalno skrati.

Na insistiranje da je 16 meseci dug period, Facebook je reagovao tako što je sporne fotografije momentalno uklonio. Drugi nisu te sreće, a pojedinci prijavljuju slučajeve u kojima se fotografijama moglo pristupiti nakon dve i po godine od kada su zvanično izbrisane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: