Prvi utisci: Lenovo Vibe Z2 Pro

Metalni 6-inčni džinovski fablet nedavno je posetio našu redakciju na par dana, te vam prenosimo stečene inicijalne utiske.

Izvor: Izvor: Benchmark Autor: Dragoljub Radovanoviæ

Sreda, 08.10.2014.

13:50

Default images

QuadHD ekran, 16MP OIS kamera, Snapdragon 801, 3GB RAM-a, 4000 mAh baterija - svakako primamljiv hardver. Kineski proizvođači itekako napreduju po pitanju ozbiljnosti svojih smartfona, a kakav je utisak na nas ostavio novi Vibe Z2 Pro (K920)?

Sa kineskim proizvođačima smartfona nema šale - poučeni iskustvom testiranja grupice modela kompanija Huawei, Meizu i sada Lenovo, stekli smo vrlo pozitivne utiske u prethodnom periodu.

Lenovo Vibe Z2 Pro pruža odličnu priliku da pokušamo da razbijemo predrasude o kineskim proizvođačima, pošto je zaista reč o jednom, više nego ozbiljnom smartfonu. Sa jedne strane to su dosta slične specifikacije koje nude i drugi poznati vodeći modeli, ali ključna prednost u ovom slučaju leži u tome što Lenovo želi da ponudi vrhunske specifikacije za manju svotu novca u odnosu na Samsung, Sony, HTC, LG...
Vibe Z2 Pro, takođe poznat i kao K92,0 može bez problema da stane na crtu Samsung Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia Z2/Z3 i ostalim flegšip modelima, pa čak i da ih nadmaši. Sadrži žustri Qualcomm Snapdragon 801 čipset, tačnije četvorojezgarni Krait 400 CPU na 2.5 GHz i Adreno 330 GPU.

Nudi najveću količinu danas dostupnog RAM-a (3GB) i dolazi isključivo u 32GB varijanti skladišta, mada je ovde nažalost izostavljen microSD slot. Na polju kamere, poseduje 16MP senzor sa optičkom stabilizacijom, uz 4K video snimanje i Dual LED blic. Na sve to treba dodati i visok kapacitet baterije od čak 4000 mAh, Dual SIM podršku i dosta bitnu stvar - QuadHD ekran.

Veliki smartfoni ili bolje reći fableti, nikako ne gube na popularnosti, štaviše iz godine u godinu postaju opšte prisutniji i traženiji od strane kupaca. Dizajnirati telefon sa ekranom od ogromnih 6-inča a da ne bude preveliki, predstavlja veliki izazov, ali Lenovo je baš kao i Huawei kod Ascend Mate7 modela izuzetno uspešno rešio problem.
Odgovor leži u vrlo uzanim ivicama, tako da Vibe Z2 Pro nikako nije glomazan i primetno je kompaktniji od recimo Xperia T2 Ultra modela u istoj dijagonali. Još jedna odlika, pored odlične iskorišćenosti prostora, jeste i materijal od kojeg je kućište izrađeno - brušeni metal u crnoj, zlatnoj i beloj boji. Vrlo je tanak, razumno lagan za ovaj materijal i veličinu, ali jedna stvar nam je zasmetala na pozadini - kamera koja štrči, tako da postoji klackanje ukoliko koristite telefon dok leži na ravnoj površini.

Bilo bi neozbiljno da jedan flegšip dođe sa Androidom koji nije KitKat, tako da je kod Vibe Z2 Pro fableta prisutan KitKat 4.4.2. Nepisano pravilo kod svih kineskih brendova je izostavljanje fioke sa aplikacijama, što je sada već postalo kao nekakav zaštitni simbol. Još jedna odlika azijskih proizvođača je teža modifikacija izgleda korisničkog interfejsa, što je upravo i ovde slučaj.

Voleti li ne ovakav korisnički interfejs je na kraju krajeva stvar ukusa, nama je donekle simpatičan, ali u isto vreme i previše šarenolik. U šest dostupnih tema, većina nudi jarke boje, mada postoji i jedna sa pastelnim nijansama, uz upotrebu belih Stock KitKat-olikih elemenata kod svake.

Kompaktan koliko je to moguće za 6-inčni telefon, i dalje se radi o fabletu većih dimenzija. Ko je ljubitelj glomaznijih smartfona svakako će biti zadovoljan dimenzijama ovog modela, a uz to će dobiti i jedan od tanjih smartfona na tržištu (7.7mm) - sve to uz odlično metalno kućište. Vrlo smo zadovoljni izradom i sveukupnim osećajem u ruci koji jedan fablet ove klase treba da pruži. 6-inčni IPS ekran je izuzetno oštar zahvaljući odličnoj 2560x1440 rezoluciji (490ppi), dok je prikaz boja dobar, ali ne među najboljima koje smo videli.
Suprotno od S-AMOLED-a, ovde su boje blago podeksponirane, uprkos tome što je ovo ubedljivo najsvetliji ekran sa kojim smo se susreli - zaslepljujućih 724 cd/m2 u Super Bright režimu ili i dalje odličnih 564 cd/m2 u standardnom. Nijansama boja malo fali da dostignu gornju granicu tačnosti, a po pitanju temperature odstupa 1083K od idealne 6500K granice (7583K). Prilično dobar i fenonemalno oštar IPS ekran, ali na tržištu ima tačnijih/boljih.

Na performansama Snapdragon 801 čipseta nećemo se previše zadržavati, pošto ste sa istim upućeni u našim testovima vodećih modela drugih brendova. Ukratko, performanse su prosto sjajne, svaka akcija je izuzetno brza i ovaj fablet prosto rečeno "leti" u radu. Oblast koja nas je veoma prijatno iznenadila je kvalitet 16MP kamere, koji je po našem mišljenju prosto sjajan.

Autonomija nije idealna ali je sasvim dobra za ekran ove dijagonale i ogromne svetline - maksimalno osvetljenje na Standard režimu ekrana donelo nam je 4 sata i 25 minuta surfovanja.

Odlične performanse, sjajna kamera, metalno kućište, QuadHD ekran dobrog kvaliteta - sve su to ključne odlike ovog modela. Lenovo u još jednom navratu dokazuje da kineski proizvođači žele da izađu iz senke zvučnijih brendova, a Vibe Z2 Pro daje svakako odličan primer...

Kompletan tekst pročitajte na portalu Benchmark.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: