HP Slate 7

HP je pre dve godine napravio svoj prvi tablet uređaj koji nije bio zasnovan na Android operativnom sistemu, već na malo poznatom WebOS-u.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ

Četvrtak, 19.09.2013.

13:41

Default images

Na žalost, tablet je doživeo totalni neuspeh i HP je privremeno odustao od tablet uređaja u celosti. Međutim, sada je iz njihove radionice na tržište stigao novi tablet zasnovan na popularnom Android operativnom sistemu pod nazivom HP Slate 7.

HP Slate 7 je nešto robusniji uređaj od novog Nexus 7 tableta sa kojim smo skoro imali priliku da se susretnemo. HP se nije trudio da smanji ili prikrije dimenzije ovog tableta, niti je želeo da se takmiči sa snažnijim i skupljim tabletima, već je želeo da na svoj način pokaže šta ume. Pri uzimanju u ruke primećuje se da je tablet nešto teži od ostalih, ali mu ne možemo zameriti, jer je za to zaslužan metalni ram oko ivica tableta koji mu daje odličnu čvrstinu i, možemo reći, osećaj sigurnosti da je u pitanju kvalitetan uređaj.

Prednja strana tableta deluje obično i nema ničega što bi posebno privuklo pažnju. Voleli bismo da je prostor oko ekrana nešto manji, ali na ovaj način se bez problema može držati jednom ili obema rukama, a da se slučajno ne dodirne ekran. Držeći tablet uspravno, u gornjem delu, u sredini, nalazi se kamera za video čet VGA rezolucije. Kameru smo isprobali video pozivima preko Skype i zadovoljni smo kvalitetom prikaza, kao i tečnim frejmrejtom.
Na gornjoj strani nalazi se metalni taster za uključivanje i isključivanje, kao i slot za microSD memorijske kartice koji nema poklopac, pa se kartica vidi sve vreme što je najverovatnije posledica korišćenja metalnog rama. Odmah pored je prisutan otvor za mikrofon i konektor za standardne slušalice sa 3.5mm džekom.

Na desnoj strani nalaze se samo tasteri za pojačavanje i utišavanje zvuka koji su, takođe, izrađeni od metala i odaju utisak kvalitetne izrade.

Donju stranu prekrivaju stereo zvučnici, a između njih je standardni microUSB konektor za punjenje i prebacivanje podataka sa i na tablet.

Poleđinu tableta krasi veliki sjajni HP logo, dok se u gornjem levom uglu nalazi kamera rezolucije 3.15MPix za pravljenje fotografija i videa. Na donjoj strani stoji oznaka modela „Slate7“, a ispod nje je naznaka da je zvučni sistem napravljen u saradnji sa kompanijom BeatsAudio. Tablet dolazi u dve varijante, sa crvenom i sivom pozadinom, pri čemu tablet sa sivom pozadinom manje klizi iz ruku, jer poleđina pri dodiru odaje utisak da je gumirana, dok je poleđina kod crvenog modela glatka.
HP Slate 7 dolazi sa Android 4.1.1 operativnim sistemom. U pitanju je operativni sistem bez ikakvih dodatnih modifikacija od strane HP-a, što znači da nudi pravo iskustvo baš onako kako je Google zamislio. Pored standardnih Google aplikacija (Kalendar, Email, Gmail, Hangouts, Maps, Play Music, YouTube), HP je na tablet preinstalirao HP ePrint aplikaciju i u podešavanja tableta implementirao Beats Audio opcije.

HP ePrint je prilično korisna aplikacija ukoliko posedujete HP štampač sa wireless funkcijom, jer ćete vrlo jednostavno moći da štampate dokumenta i fotografije direktno sa tableta. U protivnom, biće vam beskorisna.

Beats Audio je dobro rešenje za zvučni sistem, ali je prava šteta što se stereo zvučnici nalaze jedan blizu drugog. Mnogo bolji osećaj pri slušanju muzike bio bi da su na suprotnim stranama, kao kod nekih Samsung tableta. Slušalice ne dolaze u pakovanju, ali smo upotrebili standardne in-ear slušalice kako bismo isprobali kvalitet audio izlaza sa uključenom i isključenom opcijom Beats Audio. Zvuk je prilično dobrog kvaliteta, jasno su se izdvajali svi tonovi i bio je dovoljno glasan. Uključivanjem Beats Audio opcije, zvuk se primetno menja, pa bass dolazi do izražaja i impresivniji je. Sličan efekat se može postići podešavanjem ekvilajzera u boljim audio aplikacijama, ali je ovo svakako praktičniji i lakši način kada je u pitanju prosečan korisnik što nikako ne može biti loše.

Displej na HP Slate 7 je izrađen u LCD tehnologiji s tim što je HP modifikovao panel kako bi imao bolje uglove vidljivosti i nazvao ga HFFS LCD (Horizontal Fringe Field Switching). Ne može se puno očekivati od ekrana na tabletu ovog cenovnog ranga, mada je relativno dobar, jer nije u rangu IPS panela, ali ima dobar prikaz kada se gleda direktno u tablet. Gledajući sa donje i gornje strane slika na ekranu deluje isprano, dok sa leve i desne (duže strane tableta) prikaz je vrlo dobar i nema značajne promene u kvalitetu. Realno govoreći, displej je mogao biti bolji, ali je prihvatljiv ako se uzme u obzir cena uređaja.
Kamere su dobrog kvaliteta kada se pogleda cena tableta. Prednja kamera je dovoljna za video čet i radi uvek tečno, čak i kada je osvetljenje slabije. Zadnja kamera daje dobre fotografije kada se slika po sunčanom vremenu, jer je kolorit na fotografijama vrlo dobar za ovaj cenovni rang. Prava je šteta što ne poseduje autofokus, ali i ovako se mogu „izvući“ solidne fotografije ukoliko imate malo stabilniju ruku ili oslonac.

Autonomija baterije je takođe prilično dobra kod ovog modela. Naime, dobili smo informaciju da je u pitanju baterija kapaciteta 3500mAh. Proizvođač je propisao do 5 sati neprekidnog pregleda video sadržaja i mi smo otprilike toliko i dobili, dok je pri prosečnom korišćenju, gde smo vršili pregled internet sadržaja, učestvovali na forumima, gledali YouTube i odigrali manje zahtevnu igru poput Dots, baterija izdržala oko 3 i po sata sa uključenim ekranom.
Ovaj tablet odaje vrlo dobar utisak pri korišćenju. Dvojezgarni procesor koji radi na taktu od 1.6GHz dovoljan je za obavljanje većine operacija i to bez muke. Čitanje mailova, prepravljanje Office dokumenata, dopisivanje na forumima, pa i otvaranje zahtevnijih Web strana nije predstavljalo nikakav problem za Slate 7, budući da je sve vreme radio tečno. Otvorili smo web sajt B92, zumirali, otvarali linkove do članaka, puštali video klipove u browseru i vrlo smo zadovoljni kako se ponašao u takvim okolnostima.
Što se tiče igara, većina je radila odlično. Igre poput Temple Run 2, Subway Surfers, Angry Birds, Dead Space, Where’s My Water, nisu predstavljale nikakav problem za ovog mališana. Čak i igranje jedne igre dok je druga bila pauzirana u pozadini nije imalo neki uticaj na performanse. Jesmo li rekli da smo zadovoljni performansama?

Pri testiranju smo pustili par najpopularnijih benchmark testova kako bi prikazali snagu ovog tableta. U svim testovima se dobro pokazao i dokazao da je u pitanju vrlo sposoban uređaj za sve namene.

Sve u svemu, HP Slate 7 nudi odlične karakteristike i performanse u radu po povoljnoj ceni. Čvrsta izrada koja uključuje ram i tastere od metala svakako govori o tome da se HP potrudio da pruži maksimum za uloženi novac. Za korisnike koji žele dobre performanse kod tableta, a ipak ne žele da potroše previše novca, HP Slate 7 je odličan izbor.

Uređaj nam je na testiranje ustupio WinWin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: