iPad Drugi

Na konferenciji za novinare kompanije Apple upravo je predstavljen novi tablet - iPad 2. Tanji, lakši, sa dve kamere... Ukratko, skoro sva nagađanja ispostavila su se tačnim u ovom slučaju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

19:49

Default images

Iako niko nije očekivao da će predstavljanje novog iPada voditi Stiv Džobs, to se ipak desilo. Vidno mršaviji Džobs, rekao je ovaj događaj jako bitan.

"Dugo smo radili na ovom proizvodu, nisam želeo ovo da propustim".

U uvodnom delu konferencije Džobs je rekao da je Apple do sada imao tri proizvoda koji su bili prekretnica - iPod, iPhone, a zatim i iPad.

Poslednji od njih, lansiran pre nešto više od godinu dana i prodat je u 15 miliona primeraka. To čini da Appleov udeo na tržištu tableta bude čak 90 posto. Zbog toga, 2010. godina bila je, bar za ovu kompaniju, godina iPada.

A šta je to što je učinilo ovaj proizvod toliko popularnim? Prema mišljenju Džobsa, dobrim delom zaslužne su aplikacije. U ovom momentu, postoji 65 hiljada aplikacija u App Storeu kreiranih isključivo za iPad. I to je ono po čemu se on, između ostalog, razlikuje od konkurencije, jer se Honeycomb, Android verzija optimizovana za tablete, može pohvaliti sa samo 100 takvih aplikacija, naglasio je Džobs.

Ako je 2010. bila godina iPada, šta će biti 2011. godina?

"Svi sada imaju tablete. Hoće li 2011. biti godina kopija? Da nismo ništa uradili, možda malo... verovatno ne", rekao je on, "2011. biće godina iPada 2".

Hardverska unapređenja novog iPada ogledaju se u dvojezgarnom procesoru, devet puta bržoj grafici, prednjoj i zadnjoj kameri i žiroskopu.
Novi iPad ima 9,7-inčni ekran, ali na razočaranje mnogih, rezolucija je ostala ista kao i na prvom modelu - 1024x768 piksela.

Kako je i očekivano, novi iPad biće tanji od prethodnog, i to za 33 posto, što ga čini tanjim i od poslednje verzije iPhonea. Neznatno je i lakši, težak je 590 grama, ali uprkos manjim gabaritima imaće isto trajanje baterije, do deset sati, odnosno mesec dana u stand-by režimu.

Novi iPad biće dostupan i u dve boje, crnoj i beloj, a kako iz Applea obećavaju, verovatno da bi otklonili sumnju da će se ponoviti scenario sa belim iPhoneom 4, obe verzije će odmah biti dostupne. Prvi isporuke kreću 11. marta, a najveći broj zemalja u kojima Apple ima svoje prodajne objekte, trebalo bi da 25. marta dobiju i iPad 2.

I još jedna stvar o kojoj se pričalo je potvrđena. Cena će biti ista kao i cena starije verzije, što znači da je najjeftiniju moguće kupiti za 499 dolara.
Kao dodatak, Apple je predstavio i novu navlaku za iPad. Dostupna u dve verzije, od poliuretana i kože, i u po pet boja, navlaka automatski stavlja iPad u sleep režim kada se postavi, a kako ima mikrofiber sa unutrašnje strane ujedno i čisti ekran. Cena će biti 39, odnosno 69 dolara za kožnu verziju.



Autor: Jovana Milićević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: