Na kojoj ste mreži?

Prenos broja mobilnog telefona, baš kao i dolazak PayPala na srpsko tržište, postao je, po mišljenju mnogih, jedan od urbanih mitova.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

23:41

Default images

Na svakih par meseci, ili bar pred kraj godine, tema se pojavi u medijima, procuri ili se zvanično objavi informacija da će građani Srbije dobiti mogućnost da promene operatora uz zadržavanje svog broja, kao datum figurira 1. januar, a onda dođe do odlaganja.

Za razliku od PayPala, ovaj mit se ostvaruje. Sva tri operatera koja posluju u Srbiji od danas nude mogućnost prenosa broja mobilnog.

Prema pravilniku o prenosivosti brojeva u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama, koji je stupio na snagu 1. januara 2011. godine, korisnik može preneti svoj broj kod drugog operatera i za to plaća naknadu od 200 dinara novom operateru. On će pak morati da plati 1.000 dinara onom operateru odakle novi korisnik dolazi.

Ipak, operateri su se odlučili da i trošak korisnika preuzmu na sebe, pa je u Vipu i Telenoru prenos potpuno besplatan, dok se u mt:s -u plaća simbolično - jedan dinar.

Rok u kom postupak mora biti završen iznosi dva radna dana, a zahtev može biti i odbijen u nekoliko slučajeva - kada je broj ukraden, nepostojeći ili isključen iz mreže (privremeno ili trajno), ukoliko se nalazi u vezanoj seriji brojeva ili ako je zahtev netačan ili nepotpun.

Ukoliko korisnik želi da raskine svoj ugovor pre vremena i pređe kod drugog operatera, moraće da plati sve obaveze, odnosno izmiri sva dugovanja prema starom operateru.

Ako se ispostavi da mu ni novi operater ne pruža uslugu kakvu želi, korisnik će morati da sačeka tri meseca do prelaska kod drugog, odnosno trećeg operatera.

Bivša ministarka za telekomunikacije, i sadašnja sekretarka za Digitalnu agendu, Jasna Matić, rekla je ranije da će sama mogućnost prenosa broja podići kvalitet odnosa korisnicima i kvalitet usluga.

"Jer kad operateri znaju da se možete naljutiti vrlo pažljivo sa vama komuniciraju i trude se na svaki način da vas zadrže", istakla je ona. A borba je već počela. Osim što su rešili da kompletan trošak prenosa preuzmu na sebe, operateri spremaju i različite pogodnosti.

Tako je Telekom, odnosno mt:s, spremio novi promotivni paket pod nazivom “Dovedi prijatelja”, koji će svima korisnicima koji dovedu nove korisnike kod ovog operatera, bilo da su prešli od drugog operatora ili po prvi put uzimaju broj, dodeliti određeni bonus.

Mi smo kontaktirali sva tri domaća operatera i pitali ih da li su spremni za današnji dan.

Telenor: Kompanija Telenor sprovela je pripremne aktivnosti u skladu sa uslovima i rokovima koje je definisao RATEL u pravilniku o prenosivosti broja. Svi preduslovi neophodni za prenosivost brojeva biće ispunjeni u skladu sa rokovima postavljenim u dogovoru između RATEL-a i operatora.

Vip: Vip mobile je u potpunosti tehnički spreman da ponudi uslugu prenosa mobilnog broja. Međuoperatorska mrežna testiranja potvrdila su da će pozivi, SMS poruke i ostale usluge ka prenetim brojevima raditi neometano.

Telekom: U potpunosti. Svojim budućim korisnicima omogućili smo jednostavan i lak postupak prelaska u mt:s mrežu tako što zahtev mogu da podnesu u bilo kojoj od 120 poslovnica na teritoriji cele zemlje ili prijavom putem interneta.
Photo: themajesticfool (off for a bit)/Flickr
Što se korišćenja besplatnih minuta u okviru mreže tiče, a što je pogodnost dostupna u mnogim paketima, neće biti problema i kada prefiks ne bude odgovarao pripadajućoj mreži, jer će pri pozivu korisnici dobiti automatsku poruku da je broj prenet u drugu mrežu, kako će poziv i biti tarifiran.

Ovo je jedno od upustava koje je u svom pravilniku propisao Ratel, a na zahtev korisnika pomenuta govorna poruka se može deaktivirati ili ponovo aktivirati.

Kako su mnogi ugovori sa operaterima sačinjeni zbog kupovine mobilnih telefona, koji su po pravilu zaključani na određenu mrežu, korisnici takve neće moći da koriste po prenosu, a o otključavanju uređaja treba da se informišu kod svog bivšeg operatera, prenosi agencija Tanjug.

Što se tehnologije koja se koristi tiče, postoje različiti načini rutiranja poziva, ali je evropski i međunarodni standard, koji će se i u Srbiji primenjivati, korišćenje centralne baze prenetih brojeva, čijoj kopiji operateri imaju pristup i kojoj šalju upit kojoj mreži treba da preusmere određeni poziv.

Ono što u svetu nije standardizovano je vreme koje je potrebno da bi operateri izvršili prenos, pa tako dok će u Srbiji biti potrebna najviše dva radna dana kako bi se proces kompletirao, i dva dana za proveru zahteva, u Indiji je za to potrebno sedam dana, u Ujedinjenom Kraljevstvu najpre pet, a sada jedan od operatera, Ofcom, nudi mogućnost prenosa broja u roku od dva sata, koliko je za ovu uslugu, prema podacima sa Vikipedije, potrebno i u Americi.

Australija i Novi Zeland prednjače, pa korisnicima nude prenos za svega par minuta, odnosno sekundi.

Kada se govori o broju zahteva, pominje se evropski prosek od oko 4 do 10 posto prenosa godišnje, a iz sva tri domaća operatera rekli su nam da sličan procenat očekuju i kod nas.

Ipak, na pitanje koliko interesovanje za ovu uslugu će korisnici pokazati u prvim danima, dobili smo donekle različite odgovore.

Telekom: To svakako ne možemo da procenimo, ali smo spremni, bez obzira na fluktuaciju.

Telenor: Mi ne očekujemo neke drastične promene na tržištu mobilne telefonije u Srbiji. Kompanija Telenor beleži veći broj korisnika iz kvartala u kvartal svake godine i očekujemo da će se takav rast nastaviti i u budućnosti.

Vip: Uvidom u statistiku upita prema našem Korisničkom servisu i na prodajnim mestima vidimo da građani iskazuju veliko interesovanje za uslugu prenosa broja. Pretpostavljamo da će se prvih dana korisnici samo raspitivati o proceduri prenosa broja i našim aktuelnim promocijama, pre nego što se definitivno odluče da pređu na Vipovu mrežu.

Građani većine evropskih i mnogih svetskih država ovu mogućnost imaju već nekoliko godina.
Photo: Johan Larsson/Flickr
Prva evropska država koja je omogućila prenos brojeva bila je Holandija, koja ovu uslugu nudi od 1997. godine, a dve godine kasnije pridružilo joj se i Ujedinjeno Kraljestvo.

Sledeće dve zemlje bile su Španija i Švajcarska, čiji građani ovu mogućnost imaju od 2000.godine, dok su Švedska, Danska i Norveška istu omogućile godinu kasnije.

Što se zemalja u okruženju tiče, prva je Slovenija, u kojoj je prenos broja mobilnog moguć od 2005. godine, zatim Hrvatska godinu kasnije, Makedonija 2008. godine i Albanija, od kraja prošle godine.

U svetu, ovu uslugu, između ostalih, nudi i Pakistan od 2007., kao i Nigerija od iste godine i Kuvajt od 2010. godine. Što se Amerike tiče, Sjedinjene Američke Države su na listi zemalja koje ovu uslugu nude od 2003., Kanada od 2007., dok je poslednji Peru, u kojem je ova usluga omogućena prošle godine.

Prenosivost brojeva u mobilnoj telefonij u Srbijii trebalo je da počne od 1. januara 2011. godine, ali je početak primene odložen zbog ponovljenog tenderskog postupka za nabavku opreme.

Domaće operatere pitali smo i kako bi u jednoj rečenici opisali šta je to što oni nude, a što ih izdvaja od konkurencije, odnosno što bi moglo da privuče nove korisnike i zadrži postojeće.

A oni su odgovorili:

Vip: Vip je posvećen traženju najboljih rešenja za mobilnu komunikaciju svakog korisnika, koja se zasnivaju na najpovoljnijem odnosu cene i kvaliteta proizvoda i usluga. Brojni Vipovi zadovoljni korisnici su najbolja preporuka za svakog vlasnika mobilnog telefona da se pridruži zajednici naših više od 1.4 miliona korisnika. Vip već 4 godine ne samo da nudi kompetitivne cene i najpovoljnije uslove mobilne komunikacije na srpskom tržištu već gradi i poseban odnos poverenja sa postojećim korisnicima. Naše prednosti su: odličan kvalitet mreže potvrđen od strane Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, najnovija i najbrža tehnologija prenosa podataka HSPA+, najnoviji telefoni i konkurentne pripejd i postpejd promocije namenjene svakom segmentu korisnika u Srbiji.

Telekom: Naše najveće prednosti su odlična pokrivenost mreže, najveći broj korisnika što nam omogućava da unutar mreže od čak 5,5 miliona prijatelja ponudimo daleko povoljnije cene, najraznovrsnija ponuda tarifnih paketa i opcija, dostupnost usluga zahvaljujući najširoj mreži poslovnica i prodajnih mesta, kao i apsolutno liderstvo u inovacijama kao što su mobilna plaćanja, kobrending sa sportskim klubovima i drugo.

Telenor: Svaka promena na tržištu predstavlja novi izazov za našu kompaniju. Sa tradicijom, znanjem i međunarodnim iskustvom koje ima, kompanija Telenor zna šta je potrebno korisnicima i u skladu s tim, nastaviće da pruža inovativna rešenja i visok kvalitet usluga.

Ukupan broj izdatih brojeva u Srbiji, za koje će se tri operatera “boriti”, iznosi 10 miliona.

Autor: Jovana Milićević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: